Generalni sekretar ZN-a Guterres se strinja, da bi pregon Rohingejcev iz Mjanmara označili za etnično čiščenje. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Guterres se strinja, da bi pregon Rohingejcev iz Mjanmara označili za etnično čiščenje. Foto: Reuters
Rohingejski begunci
V Bangladeš je zbežalo že več sto tisoč Rohingejcev. Foto: Reuters
ZN poziva k ustavitvi vojaške ofenzive na Rohinge

Po podatkih ZN-a je v mjanmarski zvezni državi Rakine od konca avgusta, ko je izbruhnilo zadnje nasilje, v Bangladeš zbežalo več kot 400.000 pripadnikov pretežno muslimanske manjšine Rohinga, katere pripadniki niso priznani kot mjanmarski državljani. Guterres je sicer pred dnevi dejal, da bi lahko pregon Rohingejcev označili za etnično čiščenje.

"Pričakoval bi, da bo voditeljica države sposobna to obvladati in spremeniti položaj," je dejal Guterres za BBC. "Ima priložnost, po mojem mnenju zadnjo priložnost, da to naredi," je dodal.

Generalni sekretar svetovne organizacije je dodal, da ima svojo vlogo v krizi tudi mjanmarska vojska, ki je desetletja vladala državi, vendar pa bo po njegovih besedah tragedija nadvse grozljiva, če se razmere ne bodo spremenile.

Kritike na račun vojske
Organizacije za varstvo človekovih pravic so mjanmarsko vojsko obtožile požiganja vasi Rohingejcev. Vojska kritike zavrača in pravi, da se odziva na napade upornikov. Civilistov ne napada, po poročanju BBC-ja trdi vojska.

Beg Rohingejcev se je začel, ko je mjanmarska vojska sprožila vojaško operacijo v Rakinu po avgustovskih napadih muslimanskih upornikov na vojašnice in policijske postojanke, v katerih je bilo ubitih 12 pripadnikov varnostnih sil. Vojska je sporočila, da je ubila skoraj 400 domnevnih upornikov.

Kriza v Mjanmaru bo ena glavnih tem na splošni razpravi ob začetku letošnjega zasedanja Generalne skupščine ZN-a ta teden v New Yorku, ki se ga Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Či ne bo udeležila. Namesto tega bo v torek nagovorila narod.

Bangladeš omejuje gibanje beguncev
Medtem Bangladeš, kjer zatočišče išče na stotisoče Rohingejcev, po poročanju BBC-ja omejuje njihovo gibanje. Po novem morajo ostati na območjih, ki jih zanje predvideva vlada, zunaj njih pa ne smejo potovati niti toliko, da bi šli živet k svojim družinam ali prijateljem.

Oblasti so prevoznike pozvale, naj beguncev ne prevažajo, lastniki nepremičnin pa naj jim teh ne oddajajo. Analitiki pravijo, da želi vlada preprečiti, da se Rohingejci porazgubijo med širše prebivalstvo. Želi jih namreč zadržati na vidnem mestu v upanju, da se bodo nato vrnili v Mjanmar.

Bangladeška vlada je ob tem napovedala izgradnjo zavetišča za do 400.000 ljudi. Vključevalo bo 8.500 začasnih stranišč in 14 poslopij. Zavetišče naj bi bilo zgrajeno v desetih dneh.

ZN poziva k ustavitvi vojaške ofenzive na Rohinge