Blagojevich je v spremstvu žene prišel na sodišče, da bi slišal odločitev porote. Foto: Reuters
Blagojevich je v spremstvu žene prišel na sodišče, da bi slišal odločitev porote. Foto: Reuters

Na drugem sojenju pred zveznim sodiščem v Chicagu je to odločilo, da je Blagojevich kriv v 17 točkah od 24 točk obtožnice, večinoma so se nanašale na korupcijo. Na prvem sojenju je porota odločila, da je kriv le v eni izmed 24 točk obtožnice, tisti, da je lagal agentom Zveznega preiskovalnega urada (FBI).

Moral odstopiti z guvernerskega mesta
Blagojevicha so aretirali decembra 2008, ko so preiskovalci pod vodstvom zveznega tožilca Patricka Kennedyja slišali, da namerava prodati sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Obame v zveznem senatu. Januarja je moral Blagojevich, ki je obtožbe zanikal, po odločitvi illinojskih senatorjev odstopiti z mesta guvernerja.

Kot guverner je bil Blagojevich zadolžen, da imenuje nekoga, ki bo ob izvolitvi Obame za predsednika zapolnil njegov izpraznjen senatorski sedež. Večina obtožb proti njemu izhaja iz obtožb, da je skušal prodati sedež v zameno za osebne koristi.

Imenovanje v senat "zlata priložnost"
Njegovi odvetniki so trdili, da se je Blagojevich le pogajal in da za pogovori ni bilo nobenega koruptivnega namena ter da ni bil izmenjan noben denar. Med dokazi, ki jih je proti njemu predstavilo tožilstvo, je bilo za več ur posnetkov, ki jih je Zvezni preiskovalni urad (FBI) posnel med prisluškovanjem, in na katerih je mogoče slišati nekdanjega guvernerja, kako imenovanje v senat opisuje kot "zlato priložnost".

Med drugim je kriv tudi poskusa izsiljevanja donacij od poslovnežev in spodbujanja podkupnin. Porota je o njegovi krivdi odločala sedem dni.