Petzner je razritje istospolne zveze s Haiderjem plačal z odhodom s predsedniškega stolčka. Foto: EPA
Petzner je razritje istospolne zveze s Haiderjem plačal z odhodom s predsedniškega stolčka. Foto: EPA

Avstrijce je šokiral čustveni intervju, ki ga je Petzner, le nekajdnevni vodja skrajnodesničarske stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije, dal za avstrijsko televizijo. "Z Jörgom sva imela edinstveno vez. Bil je moški mojega življenja. Imel sem samo njega, zdaj pa sem ostal sam. Pogosto sem noči preživljal z njim in z njegovo družino, kar mi je pomenilo ogromno, saj se bojim biti sam v temi." Zatrdil je še, da Haiderjeva žena njunemu odnosu ni nasprotovala.

S Haiderjem sta se srečala pred petimi leti, sporni avstrijski politik pa je večkrat dejal, da je njegova želja, da ga na čelu stranke nasledi prav Petzner. Haiderjevo zavezništvo je sicer prejšnji mesec na parlamentarnih volitvah osvojilo 11 odstotkov glasov.

Burni časi za stranko
Vodstvo stranke je bilo tako ogorčeno nad Petznerjevim odkritjem, da so ga še isti dan odstavili z mesta predsednika in ga postavili za podpredsednika stranke, za novega vodjo pa imenovali 43-letnega Josefa Buchnerja.

Po prepiru odhod v gejevski lokal
58-letni Haider, koroški deželni glavar, je umrl 11. oktobra v prometni nesreči. Pred nesrečo naj bi se zabaval in opijal v nekem gejevskem klubu. Nekateri avstrijski mediji pišejo, da je v klub v Celovcu besen odšel zato, ker sta se s Petznerjem močno sprla, v klubu pa se je nato v družbi mladih homoseksualcev opijal z vodko. Bil naj bi tako vinjen, da je komaj prišel do avtomobila.

A. P.