Petzner je bil do zdaj tiskovni predstavnik stranke in najtesnejši sodelavec Haiderja. Foto: EPA
Petzner je bil do zdaj tiskovni predstavnik stranke in najtesnejši sodelavec Haiderja. Foto: EPA
Žena Claudia s hčerkama
Več deset tisoč ljudi se je v soboto poslovilo od koroškega deželnega glavarja. Foto: Reuters

Petzner je dal jasno vedeti, da bo nadaljeval politiko pokojnega deželnega glavarja, od katerega so se na Koroškem poslovili včeraj. "Vprašanje dvojezični tabel spada, tako kot tudi vprašanje tujcev, med temelje," je prepričan mladi naslednik. "Ostajamo pri tem, kar govorimo: zaščititi moramo svojo kulturo, ne potrebujemo nobenih mošej z minareti."


Populistični Haider je bil glede tujcev zelo oster, v tednih pred smrtjo pa je avstrijsko in tujo javnost razburil s predlogom, da bi prosilce za azil opremili z elektronskimi zapestnicami in z vzpostavitvijo posebnega zavoda za prosilce za azil, ki so domnevno zagrešili kaznivo dejanje na odročni planini na avstrijskem Koroškem.

Kljub napovedim o hoji po začrtani poti pa 27-letni Petzner dodaja: "Nisem kot Jörg Haider. Imam svoj lasten slog, imam svojo lastno naravo in svoje lastne besede." Glede ciljev stranke je odločen: na zvezni ravni ostati na desetih odstotkih, na deželni ravni pa jasna "številka ena". Ob tem je zavrnil možnost združitve s svobodnjaki Heinza Christiana Stracheja. "Ko se je pojavilo vprašanje vnovične združitve, mi je notranji glas rekel ne. In že nekaj dni pozneje se je izkazalo, da je tako prav." Strache naj bi namreč po Haiderjevi smrti nekaterim članom Zavezništva ponudil članstvo, kar je Petzner označil za nemoralno ponudbo.

C. R.