Je v hrvaški volilni zgodbi mogoč velik preobrat - prestop Jurčića v Sanaderjev tabor? Foto: EPA
Je v hrvaški volilni zgodbi mogoč velik preobrat - prestop Jurčića v Sanaderjev tabor? Foto: EPA
Sanader si je po pogojanjih v saboru zagotovil 82 glasov poslancev. Foto: EPA

Po poročanju Jutarnjega lista je Hrvaška demokratska skupnost Iva Sanaderja zaradi pomanjkanja strokovnjakov na svojo stran skušala pridobiti gospodarskega stratega svoje najhujše tekmice, Socialdemokratske stranke, ki ji je zmaga na volitvah le za las ušla.

Jurčić, ki je bil dolgo SDP-jev izbor za premierja, te novice ni želel komentirati. Jurčić se je nato moral umakniti SDP-jevemu prvaku Zoranu Milanoviću, ki pa se mu želja po premierskem stolčku ni uresničila, saj je predsednik Stipe Mesić mandat za sestavo vlade po trdih pogajanjih ponudil Sanaderju.

Sanader na vseh koncih išče ekonomiste
To ni prvi primer, da je HDZ skušala v svojo ekipo pridobiti Jurčića, ki se je po volitvah umaknil v Hercegovino. Že leta 2003 naj bi Sanader Jurčiću ponudil mesto gospodarskega ministra, mesto, ki ga je že opravljal v vladi Ivice Račana. Po hrvaških medijih kroži tudi nepotrjena informacija, da naj bi HDZ želel iz SDP-ja premamiti še nekaj drugih članov - Sanader je pred dnevi hvalil Branka Grčića, ki je bil SDP-jev kandidat za gospodarskega ministra.

Čas za "hrvaškega Kouchnerja?"
To nakazuje na to, da vladi pod vodstvom HDZ-ja, ki imena za večino ministrov še išče, močno primanjkuje strokovanjkov za gospodarstvo. Sanaderjevo ekipo sta namreč takoj po volitvah zapustila njegova ključna ekonomista Martina Dalić in Ante Žigman. Možno je torej, da bo Sanader ubral taktiko francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je za ministra za zunanje zadeve postavil socialista Bernarda Kouchnera.

Sanader sicer nadaljuje koalicijske pogovore s predstavniki srbske manjšine.

A. P.