Krivce za atentat na Haririja so sprva iskali v Siriji, kar je v Libanonu sprožilo velike proteste, ki so povzročili, da je Sirija po 29 letih umaknila svoje vojaške enote iz države. Damask vse od leta 2005 vpletenost v napad zavrača. Foto: EPA
Krivce za atentat na Haririja so sprva iskali v Siriji, kar je v Libanonu sprožilo velike proteste, ki so povzročili, da je Sirija po 29 letih umaknila svoje vojaške enote iz države. Damask vse od leta 2005 vpletenost v napad zavrača. Foto: EPA
Hasan Nasrala
Nasrala je zagotovil, da državljanske vojne v Libanonu 'zaradi odgovorne vlade, ki se ne bo odzvala z maščevanjem', ne bo. Foto: EPA

V prvem odzivu na obtožnico posebnega sodišča Združenih narodov za Libanon je Nasrala v enournem televizijskem govoru ponovil, da sodišča ne priznavajo in da zavračajo vse njegove "prazne obtožbe, ki pomenijo napad na Hezbolah". "Nobena libanonska vlada ne bo mogla izvesti aretacij ne v 30 dneh, 30 letih ali celo 300 letih," je dejal vodja te šiitske skupine, ki ima večino v libanonski vladi. "Prišlo bo do sojenja v odsotnosti, sojenja, katerega obsodba je že izrečena," je dejal.

Posebno sodišče je v četrtek libanonski vladi izročilo obtožnico za umor Haririja leta 2005, za katerega je obtožilo štiri člane Hezbolaha. Libanon ima zdaj 30 dni časa, da jih izroči sodišču, v nasprotnem primeru jih bo sodišče pozvalo k predaji.

Nasrala bi "rezal roke"
Med obtoženimi je tudi eden izmed poveljnikov Hezbolaha, Mustafa Badredin, kje je obtoženi trenutno, pa ni znano. Badredin naj bi bil vpleten v bombne napade na veleposlaništvi ZDA in Francije v Kuvajtu leta 1983, iz zapora v Kuvajtu pa je pobegnil med iraško invazijo na državo leta 1990. Obtožen je, da je organiziral umor Haririja, najpomembnejšega sunitskega voditelja v Libanonu, ki je imel tesne vezi s Savdsko Arabijo.

Nasrala je še opozoril, da bodo vsem, ki bi obtožene skušali aretirati, "odrezali roke", za obtožene pa je dejal, da "imajo častno zgodovino upora proti izraelski okupaciji". Sodišče je znova označil za izraelsko-ameriško zaroto proti Hezbolahu, člane sodišča pa obtožil, da so polni "finančne in moralne korupcije". "Le kako bi lahko pričakovali od sodišča, da bo pošteno, če pa ima vse od ustanovitve jasno določeno politično tarčo?"

Nove napetosti v državi?
Dejstvo, da je sodišče ZN-a obtožilo pripadnike Hezbolaha, najmočnejšo politično in vojaško silo v Libanonu, bi lahko v že tako nestabilnem Libanonu še povečalo napetosti med različnimi verskimi skupnostmi. V preteklih mesecih, ko je vse bolj postajalo jasno, da bo sodišče krivdo za umor Haririja pripisalo pripadnikom Hezbolaha, je to šiitsko gibanje, ki ga ZDA štejejo med teroristične organizacije, namreč dalo večkrat vedeti, da tega ne bo sprejelo križem rok.

Posebno sodišče so na prošnjo Libanona z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a ustanovili leta 2007. Njegova naloga je odkriti in soditi odgovornim za umor Haririja, ki je bil v eksploziji avtomobila bombe v Bejrutu skupaj s še 22 ljudmi ubit 14. februarja 2005.