Razmere na severu Iraka so že dalj časa napete. Foto: EPA
Razmere na severu Iraka so že dalj časa napete. Foto: EPA
Riceova obiskala Irak

Turški vojaki naj bi vstopili do 3 kilometre daleč na iraško ozemlje, po besedah predstavnika iraške vojske pa naj ne bi bilo spopadov. Pred nekaj dnevi so turška letala napadla vasi na severu Iraka, pri čemer je ena ženska umrla, ranjena pa sta bila dva človeka. Turki trdijo, da gre za akcije proti pripadnikom uporniške Kurdske delavske stranke, ki s severa Iraka vdirajo na turško ozemlje.

Napetosti med Turki in Iračani rastejo
Turčija, ki je na mejo z Irakom že poslala približno 100.000 vojakov, je v zadnjih tednih opravila več operacij na iraškem ozemlju. Kot trdi, gre za akcije proti pripadnikom uporniške Kurdske delavske stranke, ki s severa Iraka vdirajo na turško ozemlje.

Na zahodu se bojijo, da bi lahko nadaljnji napadi povzročili nemir v najbolj stabilni iraški regiji, strokovnjaki v Ankari pa so prepričani, da napad ne bo izzval novih napadov ali spopadov, saj naj bi se večina kurdskih upornikov že umaknila s severa Iraka bolj v notranjost države. Ankara je svojo pozicijo proti Kurdski delavski stranki zaostrila po seriji napadov upornikov na ozemlju Turčije, zaradi česar je turška javnost od vlade zahtevala, da ukrepa.

Nepričakovan obisk Riceove v Iraku
Ameriška državna sekretarka je nepričakovano obiskala Kirkuk na severu Iraka, obiskala pa bo tudi Bagdad. V Kirkuku, kakor se imenuje prestolnica istoimenske province, bogate z nafto, se je srečala s 35 predstavniki vseh etničnih in verskih skupin. V mestu namreč prihaja do etničnih napetosti med Arabci, Turkmenci in Kurdi, ki imajo Kirkuk celo za svoj Jeruzalem. S predstavniki je govorila predvsem o načrtovanem referendumu o vključitvi mesta in njegovih naftnih polj v kurdsko avtonomno odmočje ter ustanovitve "odbora prebujanja" za boj proti Al Kaidi.

K. T.

Riceova obiskala Irak