Iran je jedrsko elektrarno v Bušerju začel graditi leta 1975, končal pa jo je šele avgusta lani. Foto: EPA
Iran je jedrsko elektrarno v Bušerju začel graditi leta 1975, končal pa jo je šele avgusta lani. Foto: EPA

Oznanilo napredka prihaja le dva tedna pred drugim krogom pogajanj s šesterico. Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi je dejal, da Iran nadaljuje bogatenje urana, čeprav mednarodna skupnost zahteva prenehanje tega procesa, saj se boji, da islamska republika razvija jedrsko orožje pod krinko miroljubnega jedrskega programa.

Šesterica držav, v kateri je pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a in Nemčija, je Iranu ponudila dobavo jedrskega goriva za njegov reaktor, v zameno pa bi Iran odstopil del svojega nizkoobogatenega urana. Ta ponudba po besedah Salehija, ki deluje tudi kot vršilec dolžnosti zunanjega ministra, zdaj ni več aktualna, saj bodo do konca leta sposobni sami proizvajati jedrsko gorivo.

Za zdaj edina iranska jedrska elektrarna Bušer, ki jo je zgradila Rusija in naj bi kmalu začela proizvodnjo elektrike, trenutno uporablja rusko jedrsko gorivo.

Iran z lastno rumeno pogačo
Podobno je o pomembnosti lastne proizvodnje goriva Salehi govoril tudi pred zadnjim krogom jedrskih pogajanj decembra, ko je medijem dejal, da je Iran začel proizvajati lasten uranov koncentrat, bolj znan kot rumena pogača, s čimer je bil samozadosten pri celotnem krogu proizvodnje jedrskega goriva.

Zahodni analitiki opozarjajo, da Iran v svojih trditvah glede dosežkov v jedrskem programu rad pretirava z namenom krepiti položaj v pogajanjih z mednarodno skupnostjo. Kako daleč je Iran s svojim jedrskim programom, je skoraj nemogoče oceniti in ugibanja se zanašajo na skope podatke tujih obveščevalnih agencij.