Tuji predstavniki naj bi si ogledali jedrske objekte v Bušerju in Natanzu. Foto: EPA
Tuji predstavniki naj bi si ogledali jedrske objekte v Bušerju in Natanzu. Foto: EPA

"Predstavnike nekaterih članic Evropske unije, gibanja neuvrščenih in nekaj predstavnikov šestih držav, ki sodelujejo v pogajanjih o iranskem jedrskem programu, smo povabili na obisk naših jedrskih zmogljivosti," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast.

Teheran ni razkril, za katere države gre, a Kitajska, Madžarska in Evropska unija so potrdile, da so prejele vabilo za ogled iranskih jedrskih zmogljivosti. Na novinarsko vprašanje, ali so med povabljeni tudi predstavniki ZDA, je tiskovni predstavnik dejal, da bo seznam povabljenih znan, ko bo dokončen.

Dokaz vsemu svetu
Po besedah Mehmanparasta sodi vabilo v okvir prizadevanj Irana, da bi svetu dokazal miroljubno naravo svojega jedrskega programa, za katerega na Zahodu menijo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja. Obisk "znova dokazuje dobro voljo Irana ter miroljubno in kooperativno naravo naših jedrskih zmogljivosti", je še dejal.

Iranske oblasti želijo pred novim krogom jedrskih pogajanj s šesterico (Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija, ZDA in Nemčija), ki bodo konec meseca potekala v Carigradu, pridobiti podporo.