Ruski minister za energetiko Sergej Šmatko je po ogledu jedrskega objekta v Bušerju, ki ga gradi Rusija, v družbi Salehija opozoril pred nadaljnjim zaostrovanjem spora. Foto: Reuters
Ruski minister za energetiko Sergej Šmatko je po ogledu jedrskega objekta v Bušerju, ki ga gradi Rusija, v družbi Salehija opozoril pred nadaljnjim zaostrovanjem spora. Foto: Reuters
Iran
Iran je pred kratkim razburil svet, ko je razkril, da je začel graditi jedrski objekt v Komu. Foto: EPA

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je Iran opozoril, da svetovna potrpežljivost ni brezmejna, in ga pozval, naj sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo in izpolni svoje mednarodne obveznosti. "Iran naj pričakuje dodatne sankcije, če bo zavrnil ponujeno roko mednarodne skupnosti," je dejal vodja nemške diplomacije.

Nemčija se skupaj z ZDA, Kitajsko, Rusijo, Francijo in Veliko Britanijo pogaja z Iranom o njegovem jedrskem programu, za katerega Zahod trdi, da je namenjen razvoju jedrskega orožja, Teheran pa vztraja, da je namenjen v civilne namene.

Rusija zaskrbljena
Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je iransko napoved o gradnji novih obratov označil za "smešno" in "otročjo", Iran pa obtožil, da "igra zelo nevarno igro". Rusija je izrazila "resno zaskrbljenost zaradi zadnjih izjav iranskega vodstva". Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da se je Iran raje kot za sodelovanje odločil za nove provokacije.

Da se Iranu izteka čas, so posvarile ZDA, ameriška ambasadorka v Združenih narodih Susan Rice pa je iranske namere označila za nesprejemljive.

"Zahod noče razumeti iranskih miroljubnih namenov"
"Nobenega namena nismo imeli graditi toliko objektov, kot je Natanz, a, kot je videti, Zahod noče razumeti iranskega miroljubnega sporočila," je vodja iranske jedrske organizacije Ali Akbar Salehi Zahod obtožil, da je njegovo državo pripravil do tega, da mora zgraditi deset novih objektov za bogatenje urana, ki naj bi bili podobno veliki kot glavni iranski objekt za bogatenje urana v Natanzu.

Laridžani: Diplomacija ima še možnosti
Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani je izrazil prepričanje, da nima smisla, da Iran še naprej izpolnjuje svoje obveze iz Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, če mu grozijo sankcije IAEA-ja, ker uporablja svojo pravico do razvoja jedrske energije v miroljubne namene. Pozneje je nekoliko omilil svoje besede in dejal, da se da spor glede iranskega jedrskega programa še vedno rešiti po diplomatski poti.