Neki moški je splezal na žerjav in pozival ljudi, naj se pridružijo demonstracijam. Foto: Reuters
Neki moški je splezal na žerjav in pozival ljudi, naj se pridružijo demonstracijam. Foto: Reuters
Bahrajn
Med policijo in protestniki so se vneli spopadi. Foto: EPA

Po poročanju nekaterih tujih medijev po posredovanju varnostnih sil v središču iranske prestolnice vlada popoln kaos, med policijo in protestniki naj bi se vnelo več spopadov. Številni protestniki naj bi bili aretirani.

Voditelj opozicije Mir Hossein Mousavi je v hišnem priporu, je sporočil na svoji spletni strani in dodal, da mu želijo s tem preprečiti udeležbo na shodu v Teheranu.

Udeležbo na shodu, ki naj bi bil namenjen podpori revolucije v Egiptu, je napovedalo več opozicijskih skupin, oblasti pa so shod prepovedale, čeprav podpirajo spremembe v Egiptu. Iranske oblasti namreč menijo, da je shod "politična poteza" dveh opozicijskih voditeljev – Mousavija in Mehdija Karroubija, ki je prav tako v hišnem priporu.

Analitiki menijo, da skuša uradni Teheran preprečiti opoziciji, da bi proteste v Egiptu izrabila za oživitev protivladnih protestov, ki so nazadnje izbruhnili leta 2009 po spornih predsedniških volitvah, na katerih je slavil Mahmud Ahmadinedžad.

Varnostne sile v Bahrajnu nad protivladne protestnike
Varnostne sile v Bahrajnu so skušale s solzivcem in gumijastimi naboji razgnati protestnike pred napovedanimi prodemokratičnimi demonstracijami.

K protestom v tej najmanjši arabski državi so prek spletnih strani pozvale opozicijske skupine in aktivisti, protesti pa naj bi potekali na dan, ko v Bahrajnu zaznamujejo obletnico leta 2002 sprejete ustave, ki je tej zalivski državi prinesla prodemokratične reforme, tudi izvoljeni parlament.

A opozicijskim skupinam to ni dovolj in si želijo globljih sprememb v državi, kjer je na oblasti dinastija pod vodstvom kralja Hamada bin Ise Al Kalife. Opozicija zahteva, da bi parlament dobil večjo moč odločanja in da bi prekinili s tradicijo, da se na visoke vladne položaje imenuje zgolj člane monarhije.

Varnostne sile v Manami v pripravljenosti
Kot so danes povedali očividci, je policija s solzivcem in gumijastimi naboji razgnala protestnike v pretežno šiitski vasi Nevidrat na jugozahodu države, pri tem pa je bilo ranjenih več ljudi. Varnostne sile v bahrajnski prestolnici Manama pa so v visoki pripravljenosti za primer, če bi se proti osrednjemu križišču zgrnile množice protestnikov, ki želijo uprizoriti demonstracije po zgledu tistih na trgu Tahrir v Kairu.

Protesti so že v nedeljo potekali v vasi Karzakan na zahodu Bahrajna, pri tem pa je bilo v spopadih med policijo in protestniki na obeh straneh več ranjenih.

Šiiti v Bahrajnu, ki sestavljajo okoli 70 odstotkov prebivalstva, se že dalj časa pritožujejo nad sistematično diskriminacijo vladajočih sunitov.

"Po Mubaraku Ali"
Protesti se nadaljujejo tudi v Jemnu, kjer se je več tisoč protestnikov spopadlo s policijo in varnostnimi silami, ki so zaprle središče prestolnice Sana, da bi protestnikom preprečile dostop na trg. Več kot 3.000 protestnikov je korakalo od univerze Sana proti trgu Tahrir in pozivalo predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Vzklikali so: "Po Mubaraku Ali". Jemenski predsednik je na oblasti že 32 let. Spopadi so se vneli tudi med protestniki in podporniki Salehija.