V italijanskih zaporih je na stotine zapornikov, ki prestajajo dosmrtno kazen. Foto: EPA
V italijanskih zaporih je na stotine zapornikov, ki prestajajo dosmrtno kazen. Foto: EPA

Njihovo prošnjo je objavil italijanski časopis La Repubblica. Avtor pisma naj bi bil 52-letni mafijec Carmelo Musumeci, ki je zaprt že 17 let, s podpisom pa naj bi se mu pridružilo še 310 zapornikov, obsojenih na dosmrtno ječo. Zaporniki so zapisali, da postajajo utrujeni od vsakodnevnega umiranja po delih. Radi bi umrli samo enkrat, so še dodali.

Carmelo se v zaporu sicer močno trudi spremeniti svoje življenje. V 17 letih je končal srednjo šolo in diplomiral iz prava, sam pa pravi, da mu je njegova kazen svetlobo spremenila v mračnost. V pismu je zapisal tudi, da je njegova prihodnost enaka preteklosti - ubijaj sedanjost in umakni vsakršne upe.

V Italiji je na dosmrtno kazen obsojenih okoli 1.300 zapornikov, od tega jih je 200 že prestalo več kot 20 let kazni. Smrtna kazen je bila ukinjena po drugi svetovni vojni. Zaporniki, ki prestajajo dosmrtno kazen, imajo po 10 letih prestane kazni pravico do kratkih izhodov iz zapora, po 26 letih prestane kazni pa lahko vložijo prošnjo za pogojno izpustitev.

Levičarska senatorka Maria Luisa je vložila predlog zakona, ki predvideva ukinitev dosmrtne kazni in kot najvišjo možno kazen uvaja 30 let zapora. Tudi sam predsednik Napolitano je večkrat poudaril, da kazenski režim potrebuje spremembe, v svojem odgovoru na pismo zapornikov pa je dejal, da bodo o tem odločali v obeh domovih parlamenta.

M.R.