Pod eno takšnih fotografij je Aberdžilin prijatelj napisal, da je videti
Pod eno takšnih fotografij je Aberdžilin prijatelj napisal, da je videti "prav seksi". Foto: Facebook
Izraelska vojakinja razburja

Eden Aberdžil je na svojem profilu Facebooka objavila 26 spornih fotografij. Na nekaterih samo sedi poleg zvezanih ujetnikov, na drugih se poleg njih nasmiha ali pa je z glavo obrnjena proti njim, medtem kot ti svojo glavo usmerjajo v tla. Ob fotografijah je zapisala, da so to bili njeni najlepši dnevi.

Na komentar njenega prijatelja na Facebooku pod eno takšnih fotografij, češ da je v tem položaju "zelo seksapilna", mu je Eden odpisala: "Zanima me, ali ima tudi on svoj profil na Facebooku - moram ga označiti ("tag")." Pod drugo fotografijo pa je zapisala: "Vojska: najboljši dnevi v mojem življenju". Fotografije z njenega profila so umaknili šele včeraj.

Izraelska vojska se je na dogodek že odzvala in ga označila za "sramotnega". Po pisanju The Independenta se je njihova uradna izjavila glasila: "Dejanja so neprimerna in zlovešča; podrobnosti smo že predali odgovornim osebam, ki bodo izvedle preiskavo." Res pa je, da je vojaški rok Aberdžil končala služiti že pred dvema letoma (2008), zato ni znano, ali bo proti njej sprožen disciplinski vojaški postopek.

"Še vedno ne vem, kaj je bilo narobe," je v pogovoru za izraelski vojaški radio dejala Aberdžil in pojasnila, da namen objave fotografij ni bil političen, kot tudi ni bil usmerjen proti Palestincem. "Želela sem samo prikazati izkušnjo služenja vojaškega roka," je dejala nekdanja nabornica.

Fotografije so bile posnete leta 2008 v vojaškem oporišču, kjer potekajo zaslišanja Palestincev, ki so skušali nezakonito prečkati mejo med Gazo in Izraelom. Prijetim Palestincem med zaslišanji včasih zvežejo roke in zavežejo oči, da ne bi pobegnili.

Palestinci: Fotografije izkazujejo miselnost okupatorja

Palestinske skupine so na drugi strani fotografije označile "kot dejanje, ki izkazuje miselnost okupatorja, ki je ponosen na to, da ponižuje Palestince ... To se mora končati, Palestincem pa je treba vrniti njihovo dostojanstvo in spoštovanje", piše britanski medij BBC.

Prejšnji mesec se je v izraelski vojski zgodil še en incident. Vojaki so na spletu objavili videoposnetek, na katerem med služenjem svoje dolžnosti na Zahodnem bregu plešejo. Vojaki niso bili kaznovani, saj so njihovi nadrejeni dejali, da s tem niso povzročili nobene škode.

Izraelska vojakinja razburja