Obisk Abeja odpira novo poglavje v odnosu med Japonsko in Kitajsko. Foto: EPA
Obisk Abeja odpira novo poglavje v odnosu med Japonsko in Kitajsko. Foto: EPA
Še pred obiskom je dejal, da bo Japonska zahtevala ostre ukrepe, če bo Severna Koreja izvedla jedrske poskuse. Foto: Reuters

Preden se je odpravil na turnejo, poleg Kitajske bo obiskal tudi Južno Korejo, je dejal, da Severna Koreja ne sme izvesti testa jedrskega orožja, s katerim grozi. V nasprotnem primeru bo Japonska zahtevala ostre ukrepe od Združenih narodov. S kitajskim predsednikom Hu Džintaom sta izrazila o upanju, da je konec sovražnosti med državama, govorila pa sta tudi o severnokorejskem jedrskem programu.

Prejšnji japonski premier Džuničiro Koizumi je bil zaradi svojih obiskov svetišča Jasukuni nezaželen tako v Pekingu kot Seulu. Kljub ostrim protestom je namreč v svojem mandatu šestkrat obiskal svetišče, ki je posvečeno čaščenju 2,5 milijona umrlih Japoncev v vojnah. Med njimi je tudi 14 vojnih zločincev iz 2. svetovne vojne. Zadnje bilateralno srečanje med Kitajsko in Japonsko na Kitajskem je bilo oktobra 2001, ko je Koizumi obiskal Peking, zadnje srečanje med voditeljema obeh držav pa ob robu azijsko-afriškega vrha v Indoneziji aprila 2005.

Boj za prevlado v regiji
Analitiki menijo, da Abejev obisk Kitajske ne bo zmanjšal prepada med državama, ki se močno borita za prevlado v regiji. Kljub tesnemu gospodarskemu sodelovanju, druga drugi sta največji trgovinski partnerki, ju ločuje vrsta vprašanj, med njimi različno mnenje o reformi Združenih narodov in dostop do nafte in plina. Japonsko močno skrbi kitajska vojaška modernizacija, medtem ko Peking z nelagodjem opazuje čedalje tesnejše vezi Japonske z ZDA na vojaškem področju.