Šinzu Abeju se obetata nadzor nad obema domoma parlamenta in tako prosta pot do napovedanih gospodarskih reform. Foto: EPA
Šinzu Abeju se obetata nadzor nad obema domoma parlamenta in tako prosta pot do napovedanih gospodarskih reform. Foto: EPA
Japonski vojski se zaradi Abejeve zmage na volitvah obeta močnejša vloga. Foto: EPA

Abejeva Liberalnodemokratska stranka (LDP) in koalicijska partnerica naj bi po izidih vzporednih volitev zasedli najmanj 71 od 121 sedežev, ki so bili na današnjih volitvah na voljo. Volišča na Japonskem so se sicer zaprla ob 13. uri po srednjeevropskem času, začasni uradni izidi pa kažejo, da se vladajoči koaliciji obeta do 80 sedežev v zgornjem domu.

Za večino v zgornjem domu parlamenta bi koalicija potrebovala 63 sedežev, saj jih ima že zdaj 59. V zgornjem domu je namreč skupno 242 sedežev, za polovico teh pa se na volitvah kandidati potegujejo vsake tri leta.

Malo ovir za liberalizacijo gospodarstva
Če bodo obveljali izidi vzporednih volitev, bo imel Abe odslej le malo ovir pri sprejemanju bolečih gospodarskih reform, med katerimi sta liberalizacija gospodarstva in dvig prometnega davka, s katerimi želi upočasniti rast japonskega javnega dolga. "Želimo se odzvati na želje prebivalcev po gospodarskem izboljšanju. Želimo omogočiti krepko izboljšanje zaposlovanja, zvišanje plač in povečanje investicij podjetij," je zatrdil Abe po zaprtju volišč.

Abejevi koaliciji je sicer že pred volitvami kazalo dobro, saj je politična opozicija zelo razdrobljena. "Z dosego udobne večine bomo zgradili spoštovanja vredno Japonsko s politično stabilnostjo," je pred volitvami napovedoval Abe, sicer sedmi premier v sedmih letih. Volivce je pozval, naj podprejo njegovo gospodarsko politiko, in obljubil, da bo tretje največje gospodarstvo na svetu popeljal iz 15-letne deflacije.

Med nadaljnjimi ukrepi njegove vlade bodo med drugim davčne olajšave za podjetja, posebne poslovne cone, načrti za spodbujanje zaposlovanja žensk in vključitev Japonske v območje proste trgovine ob Tihem oceanu. Kritiki pa Abeju očitajo, da njegova gospodarska politika "Abenomics", ki temelji na kombinaciji državne porabe in manj stroge monetarne politike, navadnim državljanom ne koristi.

Pred volitvami je Abe tudi izrazil pripravljenost, da znova zažene vse reaktorje jedrskih elektrarn, ki so jih ustavili po jedrski katastrofi v Fukušimi. Trenutno namreč obratujeta samo dva od 50.

Napoved močnejše vojske
Ob morebitni zmagi je poleg tega napovedal spremembe pacifistične povojne ustave, ki bi odprle pot za močnejšo vojsko. Meni namreč, da ustava, ki so jo Japonski leta 1946 vsilile ameriške okupacijske sile, ne ustreza več realnosti.