Severnokorejska vojska naj bi bila pripravljena na spopad. Foto: EPA
Severnokorejska vojska naj bi bila pripravljena na spopad. Foto: EPA

Uradnik je namreč namesto poročila o potresu po pomoti razposlal obvestilo o napadu Severne Koreje, ki ga imajo pripravljenega že vnaprej, na elektronske naslove 87 letališč, z njim pa bi ob morebitnem resnem napadu lahko preverili, kakšno je stanje na letališčih.
Napačno sporočilo so preklicali šest minut pozneje.

Kakšna napetost vlada na Korejskem polotoku, dokazuje tudi to, da je bil v tem tednu to že drugi lažni preplah. V mestu Jokohama so uradniki domnevno izstrelitev severnokorejskih raket razglasili kar prek Twitterja in prestrašili najmanj 40.000 sledilcev.

Zaradi trenj med Severno in Južno Korejo je Japonska v polni pripravljenosti. Prejšnji teden so tako v Tokiu namestili obrambni sistem patriot, da bi zavarovali 13-milijonsko mesto pred morebitnimi raketami iz Severne Koreje.

V potresu z epicentrom v bližini otoka Avadži jugozahodno od mesta Kobe je bilo po podatkih japonskih oblasti ranjenih najmanj 24 ljudi, hujših posledic ni bilo. To je najmočnejši potres po letu 1995, ko so se tla zatresla z močjo 7,2, umrlo pa je najmanj 6.000 ljudi.