Povsem mogoče je, da črni skrinjic ne bodo nikoli našli. Foto: EPA
Povsem mogoče je, da črni skrinjic ne bodo nikoli našli. Foto: EPA
Črni skrinjici
Na črni skrinjici so shranjeni pogovori v pilotski kabini in podatki o poletu letala. Foto: EPA

Podmornica Emeradue je opremljena s sodobnim radarjem, s katerim bodo skušali najti črni skrinjici, ki bi lahko bili tudi na globini 6.100 metrov. Brazilska reševalne ekipe so do torka iz morja potegnile 41 trupel, vendar pa v sredo niso našli nobenih novih posmrtnih ostankov. Iskanje otežuje slaba vidljivost na območju, kjer naj bi letalo strmoglavilo.

Črni skrinjci sta ključni za razlago nesreče letala, ki je na poti iz Ria de Janeira proti Parizu prejšnji teden izginilo z radarskih zaslonov. Najverjetneje se je nesreča zgodila, potem ko je letalo zašlo v močno nevihto nad Atlantskim oceanom. Umrlo je vseh 228 potnikov in članov posadke.

Francoska vojska je na območje poslala okoli 400 vojakov, tri letala, eno fregato s helikopterjem, reševalno ladjo z majhno podmorniico in jedrsko podmornico. Ta bo preiskala območje okoli 36 kvadratnih kilometrov, in če bo odkrila črni skrinjici, se bo do njih nato spustila manjša podmornica.

Tiskovni predstavnik francoske vojske Christophe Prazuck je pojasnil, da bo izredno težko najti črni skrinjici, in ob tem spomnil, da so po nesreči boeinga 737 v morju pri Šarm El Šejku leta 2004 črni skrinjici iskali dva tedna, pa so bile razmere lažje, kot je so zdaj.

Potnika nista bila terorista
Airbus je v sredo zanikal poročanje francoskega časopisa Le Figaro, da po nesreči razmišlja o prizemljitvi vseh letal A330 in A340. Iz podjetja so sporočili, da so omenjena letala povsem varna za letenje. Francosko notranje ministrstvo je zanikalo tudi pisanje časopisa L'Express, da sta bila dva potnika letalu povezana z islamskimi teroristi.

G. V.