Prva trupla so s helikopterjem prepeljali na kopno. Foto: EPA
Prva trupla so s helikopterjem prepeljali na kopno. Foto: EPA
Razbitine repa. Foto: EPA

Povezavo obeh potnikov s terorizmom so odkrili agenti francoske tajne službe, ko so pregledovali seznam potnikov na letalu. Čeprav je prisotnost terorističnih osumljencev lahko naključje, pa francoski preiskovalci še niso povsem izključili možnosti terorističnega napada.

Prva najdena trupla nesrečnih potnikov francoskega letala so prepeljali v Brazilijo. Preiskovalci so sicer v torek našli še 17 trupel, torej skupaj 41. Poslednje ostanke so s helikopterji prepeljali na kopno, na otoke Fernando de Noronha, potem pa jih bodo prepeljali v Recife, kjer so organizirali začasno mrtvašnico.

Žrtve bodo skušali identificirati s pomočjo zob in DNK-testov. Brazilski potapljači so iz morja potegnili tudi precejšen del repa Air Franceovega letala airbus 330, ki je bil na poti iz Ria de Janeira v Pariz, ko je nad Atlantskim oceanom doživel nesrečo. O vzrokih nesreče sicer še vedno ugibajo, v ospredju pa so zdaj preiskave merilnikov hitrosti.

Na območje iskanja razbitin je danes priplula tudi francoska jedrska podmornica, ki bo pomagala iskati črni skrinjici. Slednji bi lahko bili tudi 6.100 metrov globoko.

Bojkot letal airbus A330 in A340
Med nesrečo naj bi namreč z letala prejeli različne podatke glede hitrosti, francoski piloti pa so pozvali k bojkotu airbusov, dokler podjetje ne zamenja (očitno) netočnih oz. nedelujočih merilnikov. Sindikat pilotov družbe Air France je zato vse svoje pilote pozval, naj bojkotirajo letenje z letali airbus A330 in A340, dokler družba ne zamenja spornih merilcev hitrosti. Sindikat želi, da Air France zamenja najmanj dva od treh senzorjev na vsakem letalu. Napako v delovanju teh merilcev hitrosti navajajo kot enega izmed glavnih mogočih vzrokov za padec nesrečnega airbusa.

Ostanke letala in trupla so našli okoli 1.000 kilometrov severovzhodno od brazilskih otokov Fernando de Noronha. Kot je znano, je letalo, ki je bilo na poti v Pariz, z radarskih zaslonov izginilo štiri ure po vzletu iz Rio de Janeira. Stekla je obširna reševalna akcija, a je bilo upanja z vsakim dnem manj: konec tedna so potrdili, da so našli ostanke airbusa 330, okoliščine nesreče pa za zdaj (še) ostajajo zavite v meglo.

K. T. / G. V.