Najden rep letala. Foto: Reuters
Najden rep letala. Foto: Reuters
Iskanje trupel se nadaljuje. Foto: EPA
Našli rep letala

Brazilska vojska je objavila fotografije potapljačev, ki so našli rep letala, obarvanega z barvami francoske trobojnice, ki se je v Atlantskem oceanu ponesrečilo prejšnji ponedeljek. Medtem so ZDA na pomoč poslale dve visoko razviti napravi, s katerimi bodo iskali črni skrinjici, na območje nesreče pa pluje francoska podmornica. Signal, ki naj bi ga črni skrinjici oddajali skupno 30 dni po nesreči, lahko ameriški napravi zaznata do 6100 metrov globoko. Brazilske oblasti so sporočile, da so do zdaj našli 29 trupel od 228 potnikov in članov posadke.

Trupla in razbitine nesrečnega letala, za katerega še vedno ni jasno, kako je končalo v Atlantskem oceanu, so našli okoli 1.000 kilometrov severovzhodno od otokov Fernando de Noronha, kjer je airbus izginil. Preiskovalci pri okoliščinah nesreče zdaj največ pozornosti namenjajo senzorjem hitrosti, saj naj bi ti med nesrečo pošiljali različne številke, kar bi lahko bilo v slabem vremenu usodno. Francoski preiskovalci omenjajo možnost, da je senzorje prekril led, kar je onemogočilo pošiljanje pravih podatkov, zato je mogoče, da so piloti v nevihto zapeljali, ne da bi vedeli za dejansko hitrost.

Francoski minister za promet Dominique Bussereau je dejal, da sta v takih okoliščinah mogoča dva scenarija. "Prenizka hitrost, ki lahko ustavi letalo, ali previsoka hitrost, ki lahko privede do razpada letala, ko se je to bližalo zvočnemu zidu, saj letalo ni oblikovano za tako visoko hitrost."


Bojkot airbusov?
Sindikat pilotov družbe Air France pa je že pozval vse svoje pilote, naj bojkotirajo letenje z letali airbus A330 in A340, dokler družba ne zamenja spornih merilcev hitrosti. Sindikat želi, da Air France zamenja najmanj dva od treh senzorjev na vsakem letalu. Napako v delovanju teh merilcev hitrosti navajajo kot enega izmed glavnih mogočih vzrokov za padec nesrečnega Airbusa.

"Za bojkot smo se odločili po tem, ko smo preučili sporočila o napakah (v zadnji minuti jih je bilo poslanih kar 24, op. a.) iz letala," so izjavili vodje sindikata. "Air France nas je obvestil, da bodo pospešili zamenjavo teh senzorjev. Nisem tehnični strokovnjak, a bojim se, da gre za izjemno resno težavo," je dodal eden izmed pilotov.

Začasna mrtvašica v Recifeju
Najdena trupla bodo z ladjo prepeljali na otoke Fernando de Noronha, potem pa jih bodo prenesli v Recife, kjer so organizirali začasno mrtvašnico. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je zagotovil, da bodo storili vse, da bi našli čim več trupel potnikov.

Kot je znano, je letalo, ki je bilo na poti v Pariz, z radarskih zaslonov izginilo štiri ure po vzletu iz Rio de Janeira. Stekla je obširna reševalna akcija, a je bilo upanja z vsakim dnem manj: konec tedna so potrdili, da so našli ostanke airbusa 330, okoliščine nesreče pa za zdaj (še) ostajajo zavite v meglo.

K. T./K. S.

Našli rep letala