Josipović se bo na svojo prvo zunanjepolitično pot najverjetneje podal v Bruselj. Foto: EPA
Josipović se bo na svojo prvo zunanjepolitično pot najverjetneje podal v Bruselj. Foto: EPA
Ivo Josipović
Josipović se lahko pohvali tudi z glasbeno izobrazbo. Foto: EPA

V pogovoru za Sobotno prilogo Dela se je Josipović, ki bo predsedniški položaj prevzel 18. februarja, zavzel za najboljše mogoče odnose s sosedi, tudi s Slovenijo. Po njegovem mnenju bi se morala vsa sporna vprašanja "položiti na mizo in rešiti v razumnem roku".

"Sicer pa tudi zgodovina govori o tem, da sta Hrvaška in Slovenija vedno našli "skupni jezik" (...) in ni razloga, da bi bili naši odnosi obremenjeni s težavami, ker jih vse lahko rešimo," je dejal 52-letni Josipović, ki bo najmlajši predsednik po osamosvojitvi Hrvaške.

Josipović je ponovil svoje nestrinjanje z arbitražnim sporazum, vendar dodal, da je sporazum treba spoštovati. "Storil bom vse, da se uresniči. Če smo podpisali neki sporazum, se bom zavzemal, da se izvaja," je zagotovil in dodal, da bi bilo v skladu s pravom in pravično, če bi državi pri reševanju vprašanja meje šli pred Meddržavno sodišče v Haagu.

Na vprašanje, ali lahko pove, kaj natančno ga pri arbitražnem sporazumu navdaja z dvomom - sta to člena, ki določata naloge arbitraže, in to, kako naj uporabijo mednarodno pravo, ali izraz junction -, je Josipović odgovoril, da vse to.

"Zaradi tega je sporazum zame slab. Vsakemu je jasen odgovor na to, tudi v Sloveniji vedo, za kaj gre. Glede izraza junction pa ne vem, kakšna bo interpretacija. Povsem mogoče je, da bo korektna. Toda ko z eno tako formulacijo nakažete možnost, se lahko sprejme tudi drugačna interpretacija in potem imamo lahko težavo. Načelno in odprtega srca povem - kar koli mednarodno pravo določa, tako mora biti. S tem sporazumom pa smo mi ustvarili novo pravo, novo podlago, ki za hrvaško stran ni najbolj optimalna."

Kultura še pomembnejša od športa
Josipović je tudi ponudil recept "za detoksikacijo" odnosov med Slovenijo in Hrvaško: "Na prvem mestu je krepitev sodelovanja. Na dnevnem redu imamo spremembe ustave in Slovenci se bodo vrnili v ustavo, kar sem v osnutek vnesel tudi sam. Slovenska manjšina ima poleg tega načelno možnost izbirati poslanca iz manjšinske kvote. Zelo pomembna sta kulturno in športno sodelovanje, čeprav kulturno pušča globlje sledi. Na tem področju smo skupaj veliko storili. Mislim, da je tukaj ključ. Poslušam tudi slovenske radijske postaje in slišim veliko hrvaške glasbe. Recept je torej - živimo čim bolj normalno, družimo se, izmenjujmo kulturo, trgujmo, učimo se skupaj. To je interes obeh narodov. Politika bo svoje storila, le odnos naj bo pravičen."

Novoizvoljeni predsednik je še razkril, da ga je, ko je šel v volilno kampanjo, hrabrilo, da je bil zdajšnji slovenski predsednik Danilo Türk izbran s precej podobnega položaja kot on sam. "Pri nas je bil silen pritisk analitikov, češ, nisem politik, kaj pravzaprav vem, pa miren je, mehek je in podobno. Ko mi je bilo zaradi tega težko, sem gledal čez mejo, kjer sem videl, ne bom rekel ogledalo, temveč osebo podobnega profila, ki je zmagala na volitvah."