Sanaderja naj bi petkovo dogajanje zelo razburilo, še posebej naj bi bil jezen na premierko Jadranko Kosor in podpredsednik HDZ-ja Andrijo Hebranga. Foto: EPA
Sanaderja naj bi petkovo dogajanje zelo razburilo, še posebej naj bi bil jezen na premierko Jadranko Kosor in podpredsednik HDZ-ja Andrijo Hebranga. Foto: EPA

"Z Ivom Sanaderjem za nobeno ceno ne bomo sklepali kompromisa, tudi na račun izgube večine v saboru ne. Proti njemu se bomo borili z radikalnim političnim bojem, vse drugo pa bo v rokah institucije," je hrvaškemu mediju jutarnji.hr dejal eden izmed članov HDZ-ja, ki ima visok položaj.

Da v stranki niso bili pripravljeni na vrnitev nekdanjega vodje, ki so ga sicer na začetku letošnjega leta vrgli iz HDZ-ja, so pokazali tudi petkovi dogodki v saboru. To je bil dan, ko je Sanader po nekajmesečni zamrznitvi poslanskega mandata znova prisegel kot poslanec hrvaškega sabora.

A že, ko je nekdanji član HDZ-ja, ki bo zdaj deloval kot nepovezan poslanec, vstopil v dvorano, so se poslanci začeli muzati in gledati vstran. Ob njegovi prisegi mu ni nihče zaploskal, nato pa ga je moral predsednik sabora Luka Bebić presesti kar trikrat, saj nihče ni želel sedeti poleg njega.

Sanaderja naj bi petkovo dogajanje zelo razburilo, še posebej naj bi bil jezen na premierko Jadranko Kosor in podpredsednik HDZ-ja Andrijo Hebranga. Po pisanju hrvaškega časnika številni člani HDZ-ja niso verjeli, da se bo Sanader res vrnil nazaj v sabor - sploh po nedavnih zaslišanjih glede nepravilnosti pri privatizacije Ine in domnevne vpletenosti v afero banke Hypo Alpe-Adria.

A to bo očitno šele začetek zgodbe. Sanader naj bi na svojo stran že pridobil pet poslancev iz vrst HDZ-ja. Za prevzem večine glasov stranke hrvaške premierke Jadranke Kosor v saboru pa potrebuje le še dva poslanca – kar naj ne bi bila težava. Če bi mu takšen podvig res uspel, to pomeni, da bi se z njim morali pogajati tako stranka HDZ kot SDP.