Južnokorejske ladje ob južnokorejski obali izvajajo vojaške vaje, ki naj bi trajale pet dni. Foto: Reuters
Južnokorejske ladje ob južnokorejski obali izvajajo vojaške vaje, ki naj bi trajale pet dni. Foto: Reuters
Barack Obama in Hu Džintao
Ameriški in kitajski predsednik sta se o napetostih na Korejskem polotoku pogovarjala po telefonu. Foto: EPA

Vojaške vaje s pravim strelivom naj bi bile tudi blizu petih otokov ob sporni meji s Severno Korejo v Rumenem morju, kar še povečuje napetosti na Korejskem polotoku po napadu severnokorejske vojske na južnokorejski otok Jeonpjeong, kjer so bili ubiti štirje ljudje.

Pjongjang je že v nedeljo izrazil svoje ostro nasprotovanje južnokorejskim manevrom in obtožil Seul, da s svojimi potezami in z vojaškimi vajami le stopnjuje napetosti in grozi z vojno.

Vojaške vaje tudi z ZDA
Južnokorejska vojska je namreč že prejšnji teden izvajala skupne pomorske vojaške vaje z ameriško vojsko, ki so bile najobsežnejše doslej, od petka pa na območju potekajo tudi skupne japonsko-ameriške vojaške vaje, ki zaznamujejo 50. obletnico japonsko-ameriškega zavezništva in ki naj bi trajale do 10. decembra.

Novi južnokorejski obrambni minister Kim Kvan Džin, ki so ga imenovali po napadu na otok Pjeongjang, je napovedal, da bodo oborožene sile sprejele ostre ukrepe, da si Severna Koreja ne bo več drznila izzivati.

Obama in Hu po telefonu o nemirnem območju
Ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Hu Džintao sta o napetostih na Korejskem polotoku govorila po telefonu. Hu se je zavzel za "hladen in racionalen" odgovor vseh strani na krizo na območju. "V trenutnih razmerah je nujno, da je odgovor hladen in racionalen in da odločno preprečimo poslabšanje razmer," je svojemu sogovorniku povedal Hu in dodal, da v je trenutnih razmerah zelo mogoče, da se bodo napetosti na Korejskem polotoku dodatno stopnjevale in ušle izpod nadzora, če se ne bo ravnalo ustrezno. "Potrebujemo pomiritev, ne napetosti; dialog, ne konfrontacij; mir, ne vojne," je še povedal Hu.

Bela hiša pa je sporočila, da je Obama kitajskega predsednika pozval, naj Severni Koreji pošlje jasno sporočilo, da je izzivanje nesprejemljivo. "Predsednik je poudaril, da mora Severna Koreja prenehati izzivati in izpolniti svoje mednarodne obveznosti, vključno z zavezami iz skupne deklaracije s šeststranskih pogovorov leta 2005," so zapisali v Beli hiši.

Clintonova z japonskim in južnokorejskim kolegom
Sicer pa se bo ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton danes srečala tudi z japonskim in z južnokorejskim zunanjim ministrom, govorili pa naj bi ravno o napetostih na Korejskem polotoku in o možnostih za rešitev sporov. Vse tri države so do zdaj zavračale pozive Kitajske za vrnitev k pogajanjem o severnokorejskem jedrskem programu.