Eden ostaja na položaju, drugi se od njega poslavlja. Foto: Reuters
Eden ostaja na položaju, drugi se od njega poslavlja. Foto: Reuters
Poljaki z novim parlamentom

Še ta teden bo tako predsednik povabilo za sestavo nove vlade podelil desnosredinskemu voditelju Državljanske platforme, Donaldu Tusku.

Slednja bo imela v 460-članskem parlamentu, sejmu, ki se je danes sestal na ustanovni seji, 209 sedežev, stranka Zakon in pravičnost bratov Kaczynski pa 166 sedežev. Volilni prag so presegle še Poljska kmečka stranka, s katero bo Tusk oblikoval koalicijo, in opozicijska zveza Levica in demokrati nekdanjega predsednika Aleksandra Kwašniewskega.

Kaczynski ne odstopa od stališč
Odhajajoči premier se je v poslovilnem govoru v parlamentu ponovno zavzel za močno navezo Poljske z ZDA ter sodelovanje Poljske pri gradnji ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, hkrati pa Tuska pozval, naj ne hiti pri sprejemanju evra, saj bi to lahko škodilo gospodarski rasti Poljske. Državljanska platforma načrtuje zamenjavo zlota za evro do leta 2013.

Najbolj sporni ministrski kandidat Sikorski
Ko bo Donald Tusk uradno imenovan za premierja, bo imel dva tedna časa za sestavo novega vladnega kabineta, ki ga bo moral nato potrditi še parlament. Nekaj imen novih ministrov je že znanih. Tako bo vodja kmečke stranke Waldemar Pawlak postal minister za gospodarstvo in hkrati namestnik premierja, novi finančni minister bo Jacek Rostowski, največ možnosti, da postane vodja poljske diplomacije, pa pripisujejo Radeku Sikorskemu, ki je bil v vladi Kaczynskega obrambni minister, nato pa ga je ta februarja odstavil.

K. T./A. P.

Poljaki z novim parlamentom