Karzajeva pot do zmage je bila precej sporna. Foto: Reuters
Karzajeva pot do zmage je bila precej sporna. Foto: Reuters
Hamid Karzaj in Ban Ki Mun
Ban se v Afganistanu uradno mudi, da bi izrazil solidarnost s pripdaniki ZN-a po smrtonosnem napadu na njih prejšnji teden v Kabulu. Foto: Reuters

Komisija, ki jo je imenoval Karzaj, je po včerajšnjem umiku Karzajevega tekmeca Abdulaha Abdulaha za 7. november načrtovani drugi krog volitev odpovedala. "Neodvisna volilna komisija razglaša cenjenega Hamida Karzaja za predsednika ... ker je bil zmagovalec prvega kroga in edini kandidat v drugem krogu," je na novinarski konferenci sporočil vodja komisije Azizulah Ludin.

Ludin je še povedal, da drugi krog, ki so ga po Abdulahovem izstopu iz predsedniške tekme sprva nameravali izpeljati, odpovedujejo zaradi varčevanja z denarjem in zaradi preprečitve nadaljnjih zastojev, ki bi lahko Afganistanu politično in gospodarsko škodili.

Abdulah obupal
Nekdanji zunanji minister Abdulah, ki je zahteval, da ključni predstavniki volilne komisije odstopijo, je dejal, da je nad predsedniško bitko obupal, ker ne misli, da bi bile volitve poštene in svobodne.

Dvomesečni volilni zaplet končan
Po Abdulahovemu umiku so se zvrstili diplomatski pritiski, naj drugi krog volitev odpovedo. Mednarodna skupnost je naveličana več kot dva meseca trajajočega volilnega zapleta, ki je sledil prvemu krogu volitev 20. avgusta. Prvi krog so namreč zaznamovale številne volilne prevare. Karzaj je v drugi krog privolil šele, ko je komisija za volilne protožbe pod vodstvom Združenih narodov ugotovila, da je prejel 49,67 odstotka glasov.

ZN podpira odločitev komisije
Volilna komisija je svojo odločitev sporočila, ravno ko se v Afganistanu mudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki se je sestal tako s Karzajem kot Abdulahom. Generalni sekretar je med drugim dejal, da bo ZN podpiral odločitev komisije, in čestital novemu staremu afgansitanskemu predsedniku ter ga pozval k čimprejšnjemu oblikovanju nove vlade.

Odločitev komisije je že pozdravil London. Britanski premier Gordon Brown je v telefonskem pogovoru s Karzajem temu čestital in ga opomnil na "pomembnost hitrega oblikovanja združujočega programa za prihodnost Afgansitana". Karzaju so že čestitale tudi ZDA. Ameriško veleposlaništvov Kabulu je zapisalo, da se veselijo prihodnjega sodelovanja s Karzajem pri podpori reformam in izboljšanju varnosti.