Kitajska je v preteklosti Kimove obiske potrdila po njegovem odhodu. Foto: Reuters
Kitajska je v preteklosti Kimove obiske potrdila po njegovem odhodu. Foto: Reuters
Kim Džon Il na Kitajskem
Varovanje okoli hotela, v katerem naj bi bila nastanjena Kim in njegov sin, je bilo močno poostreno. Foto: Reuters

Obisk mogočne severne sosede naj bi bil namenjen predvsem pridobitvi podpore uradnega Pekinga nasledniku Kima, njegovemu najmlajšemu sinu, 27-letnemu Kim Džong Unu, in konkretni finančni pomoči za obubožano Severno Korejo.

Analitiki že nekaj časa poročajo, da si je 68-letni Kim, ki naj ne bi bil najbolj trdnega zdravja, odkar naj bi ga leta 2008 zadela kap, za naslednika izbral Una, Pjongjang pa naj bi to uradno sporočil septembra. Tedaj naj bi se na enem izmed redkih srečanj zbrala Delavska stranka, ki potrdi (oz. zavrne) vse pomembnejše odločitve v državi.

Kitajska srečanja in obiska ni potrdila
Južnokorejski mediji poročajo, da naj bi se Kim in Hu sešla v petek v mestu Čangčun na severovzhodu Kitajske. Po domnevnem srečanju, ki ga Kitajska ni potrdila - prav tako ni potrdila tega, da je Kim obiskal eno svojih redkih zaveznic -, naj bi skrivnostni voditelj najbolj osamljene države na svetu že odpotoval.

KITAJSKA LOBIRA ZA OBNOVITEV POGAJANJ
Voditelja sta verjetno nekaj besed namenila tudi severnokorejskemu jedrskemu programu, saj je od južnokorejskih diplomatskih virov mogoče slišati, da si Kitajska pri svojih sosedah prizadeva za obnovitev pogovorov o jedrski razorožitvi. Do vrnitve k šeststranskim pogajanjem pa naj bi bila še dolga pot, saj tako Južna Koreja kot Japonska poudarjata, da mora Pjongjang pokazati resno pripravljenost na pogajanja. "Ne želimo začeti šeststranskih pogajanj le zaradi pogajanj," pravi južnokorejski diplomatski vir.

Kitajski posebni odposlanec Vu Davej je na pogovorih v Seulu predlagal tristopenjski proces obnovitve pogajanj, katerih namen je Severni Koreji zagotoviti pomoč v zameno za njeno odpoved jedrskemu orožju. Vu je predlagal, da bi se Severna Koreja in ZDA najprej sešle na dvostranskem srečanju, ki naj bi odprlo vrata večstranskim pogajanjem še z Južno Korejo, Japonsko, Rusijo in Kitajsko.

K dodatni destabilizaciji Korejskega polotoka je prispevala petkova izjava severnokorejskega diplomata, da je Pjongjang pripravljen na jedrsko "sveto vojno" v primeru napada ZDA ali Južne Koreje. "Če bosta Washington in Seul skušala ustvariti spore na Korejskem polotoku, bomo odgovorili s sveto vojno na podlagi naših jedrskih sil," je dejal severnokorejski ambasador na Kubi Kvon Sung Čol.

Hotel v Čangčunu na severovzhodu Kitajske, v katerem je bil nastanjen severnokorejski voditelj, je okoli 2. ure zjutraj po srednjeevropskem času zapustil konvoj okoli 20 avtomobilov v spremstvu desetih kitajskih varnostnih vozil. Kimovo prtljago naj bi že pred tem prepeljali na poseben vlak, s katerim vedno potuje. Reuters poroča, da bosta Kim in njegov sin obiskala šolo Kimovega očeta in ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

S Carterjem se ni srečal
Južnokorejski mediji kot dokaz za to, da je Kim res obiskal Kitajsko, navajajo, da se v petek ni srečal z nekdanjim predsednikom ZDA Jimmyjem Carterjem, ki je Severno Korejo obiskal, da bi zagotovil izpustitev ameriškega državljana Aijalona Mahlija Gomeza, aretiranega januarja letos in obsojenega na osem let prisilnega dela zaradi nezakonitega vstopa v državo. Kim, tako poročajo južnokorejski mediji, zagotovo ne bi izpustil propagandne priložnostni za srečanje s Carterjem. Namesto tega je pokazal, kako pomembna je zanj zaveznica Kitajska.