Ameriški zakonodajalci so se dogovarjali celo noč. Foto: EPA
Ameriški zakonodajalci so se dogovarjali celo noč. Foto: EPA
ZDA vse bližje dogovoru za reševanje krize

Da bo dogovor tudi uradno potrjen, bo sicer treba še malce počakati, da bodo vso stvar še zapisali. "Narejen je bil velik napredek," je po maratonskih pogovorih povedala novinarjem predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.

"Zadevo moramo samo še spraviti na papir, tako da se lahko tudi uradno strinjamo." Vodilni zakonodajalci so z ameriškim finančnim ministrom Henryjem Paulsonom prebedeli celo noč, da so dosegli dogovor, po katerem naj bi vlada odkupila dolgove, ki so se finančnim institucijam nabrale z nakopičenjem hipotek.

Dogovor do odprtja azijskih borz
Panični finančni trgi so utemeljili nujnost pogovorov in zakonodajalci so si prizadevali doseči dogovor do odprtja azijskih borz.

Do včeraj še ni bilo jasno, kdaj bosta oba domova v kongresu lahko glasovala o zakonodaji in ali bodo v zadnjem trenutku nastali še kakšni zapleti. A zakonodajalci upajo, da bodo glasovali v prihodnjih dneh.

Demokrati in republikanci s svojimi zahtevami
Osnutek daje finančnemu ministru pooblastila za nadzorovanje dveletnega načrta, toda kritiki vztrajajo, da sta potrebna večji nadzor in poročanje. Dogovor naj bi vključeval tudi ukrep za omejitev plač izvršnih direktorjev podjetij, kar je bila ključna zahteva demokratov.

Na zahtevo republikancev, ki so močno kritizirali nekatere elemente predloga ameriškega predsednika Georgea W. Busha, pa naj bi dogovor vključeval tudi postavitev programa zavarovanja s hipotekami obremenjenih vrednostnih papirjev.

K. S.

ZDA vse bližje dogovoru za reševanje krize