Nezakonito izkoriščanje naravnih virov na zahodu Konga se vleče že od leta 1996, ko je izbruhnil konflikt, a do zdaj ni bilo nobenega resnega ukrepanja. Foto: EPA
Nezakonito izkoriščanje naravnih virov na zahodu Konga se vleče že od leta 1996, ko je izbruhnil konflikt, a do zdaj ni bilo nobenega resnega ukrepanja. Foto: EPA
Kongo
V nezakonito trgovino z rudninami so poleg upornikov vpleteni tudi vladni vojaki. Foto: EPA

Nevladna organizacija Global Witness je v svojem poročilu pozvala vlade zahodnih držav, da odločno ukrepajo proti družbam, ki od dvomljivih trgovcev kupujejo rudnine z vzhoda Demokratične republike Kongo.

Omenjeni posredniki pri prodaji rudnin naj bi namreč trgovali z uporniškimi skupinami, ki so glavna ovira pri končanju 12 let trajajočih napetosti . Poročilo je kritično tudi do pripadnikov enot vladne vojske.

Različne uporniške skupine in vladne enote nadzorujejo znaten del ozemlja na vzhodu Konga, kjer med drugim kopljejo koltan (kolumbit-tantalit), kasiterit in volframit. Iz omenjenih rudnin se pridobivajo zlitine, ki se jih uporablja pri izdelavi elektronskih naprav, kot so mobilni telefoni in računalniki.

"Kopanje lastne jame"
Organizacija poziva zahodne vlade k ukrepanju proti podjetjem s sumljivimi posli, saj v nasprotnem primeru spodkopavajo lastne napore pri iskanju rešitve za konlikt. Samo v zadnjih mesecih je bilo z domov pregnanih okoli 100.000 ljudi, ki so zbežali pred spopadi med uporniki in vladnimi vojaki.

Poročilo opozarja, da bi morala biti podjetja podvržena sankcijam, ki jih resolucija ZN-a predvideva za vsakogar, ki podpira uporniške skupine z nezakonitim trgovanjem z naravnimi viri z območij konfliktov.

Žrtve nedolžni civilisti
Nespoštovanje zakonov in pomanjkanje nadzora pomeni, da imajo uporniške skupine neomejen dostop do rudnikov in so tako lahko vzpostavile dobičkonosno trgovino, ki jim omogoča, da preživijo in še naprej ustrahujejo nemočno domače prebivalstvo, pri čemer so odgovorne za številne poboje, posilstva in preganjanja ljudi z njihovih domov.

Pri izkopavanju rudnin se uporniki poslužujejo prisilnega dela, delavce pa silijo delati v izjemno težkih in nevarnih pogojih. Domačini, ki nočejo delati ali predati izkopane rudnine, so ustrahovani in nasilno preganjani.

Global Witness vladam po svetu svetuje, da vpletenim v spor prepreči dostop do rudnikov na vzhodu Konga in ukrepa proti mednarodni trgovski mreži s temi rudninami. Pri tem morajo vlade Konga, sosednjih in zahodnih držav končati tradicijo nekaznovanosti za tiste, ki so vpleteni v nezakonito izkoriščanje naravnih virov v Kongu.