Svoj glas na volitvah je oddal tudi Fidelov brat Raul Castro, ki že leto in pol vodi državo. Foto: EPA
Svoj glas na volitvah je oddal tudi Fidelov brat Raul Castro, ki že leto in pol vodi državo. Foto: EPA
Castrova kandidatura
Fidel Castro je s svojo kandidaturo na tokratnih parlamentarnih volitvah utišal tiste, ki so bili prepričani, da se nikakor ne bo več vrnil na oblast. Foto: EPA
Življenje na Kubi poteka po ustaljenih tirnicah. Kaj pa se bo zgodilo, če bo 5. marca predsedniško mesto zasedel nekdo drug in ne Castro? Foto: EPA

Volitev se je udeležil tudi sam "El comandante", ki je svoj glas poslal v kuverti prek člana volilne komisije. V soboto je volivce tudi pozval, naj se odločijo za t. i. skupni glas (voto unido) in glasujejo za vseh 614 kandidatov za poslance. "Močna zmaga je pomembna, da sovražnikom, ki nas želijo razdeliti, oslabiti in demoralizirati, pokažemo našo enotnost in moč," je zapisal zadnje čase onemogli Castro.

Volitve na Kubi po navadi potekajo brez večjih presenečenj. Volivci lahko glasujejo za enega ali pa za več kandidatov, saj na volitvah kandidira 614 kandidatov, ki bodo zasedli 614 poslanskih mest v narodni skupščini. Ti bodo nato 5. marca v svojih vrstah izbrali 31-člansko vlado in novega predsednika, med poslanci pa so tudi najvišji člani vladajoče komunistične partije.

Castro prešibek, da bi govoril
81-letni dolgoletni kubanski voditelj, ki se v javnosti razen na redkih fotografijah in z objavami v kubanskih medijih že od poletja 2006 ne pojavlja več, je kandidiral na listi v mestu Santiago de Cuba, a je prejšnji teden priznal, da je prešibek, da bi se srečal s svojimi privrženci in volivci. "Nimam dovolj fizične moči, ki bi jo potreboval, da bi nagovoril prebivalce mesta, ki me je predlagalo za mesto v narodni skupščini. Zato naredim, kar lahko: pišem," je zapisal Castro v enem svojih zadnjih člankov.

V kratki biografiji, ki je spremljala Castrovo kandidaturo, pa je bilo zapisano, da "el comandante" dejavno sodeluje pri vseh vladnih odločitvah, njegovo dobro okrevanje pa je pred kratkim potrdil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Po srečanju s Castrom je povedal, da je Fidel "živahen, brezhibnega zdravja in pripravljen, da znova prevzame svojo politično vlogo na Kubi".

Usoda Kube znana 5. marca
Castrova kandidatura je sprožila nova ugibanja o mogoči vrnitvi na oblast. "El comandante" se je namreč julija 2006 zaradi bolezni 'začasno' umaknil s položaja, na njegovo mesto pa je stopil mlajši brat Raul. Od takrat je Castrova vloga na Kubi omejena na redke fotografije ali posnetke s svojimi zavezniki, ki so ga prišli obiskat, ali pa na članke v kubanskih medijih, predvsem v glavnem komunističnem časopisu Granma.

S svojo kandidaturo na volitvah je tako kubanski voditelj, ki je oblast prevzel leta 1959, nakazal, da se še ne misli predati, a je pred kratkim javnosti sporočil, da se oblasti ne bo oklepal in da mladih ne bo oviral pri njihovem pohodu na oblast. 5. marec bo torej odločilni dan, ko bo konec ugibanj, ali bo Castro znova postal predsednik ali pa bo Kuba po več kot petih desetletjih dobila novega voditelja.

Bo Castro priznal svojo nemoč?
Poznavalci razmer na Kubi dvomijo, da bo Castro dovolj močen, da bi lahko znova prevzel oblast in vse obveznosti, ki sodijo zraven. Nekateri so prepričani, da bo Castro na papirju ostal voditelj Kube, kot neke vrste varuh revolucije iz leta 1959, dejansko pa bo vsakodnevno oblast prepustil preostalim vodilnim funkcionarjem komunistične stranke.

Če pa bo Castro le priznal, da ni več dovolj močen za vodenje države, pa bo glavno vprašanje, kdo bo prevzel to vlogo. Bo to Raul Castro, ki Kubo dejansko vodi že leto in pol, ali pa bo oblast prišla v roke mlajšim, kot na primer podpredsedniku Carlosu Lageju?

B. T.