Aleksander Kwašniewski je dvakrat zmagal na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Aleksander Kwašniewski je dvakrat zmagal na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Lech in Jaroslaw Kaczynski
Poljski danes vladata konservativna brata dvojčka, ki sta velika evroskeptika. Lech Kaczynski je predsednik države, njegov brat Jaroslaw pa je premier. Foto: EPA

V pogovoru za vodilni poljski časopis Gazeta Wyborcza je Aleksander Kwašniewski dejal, da zdajšnji konservativni predsednik Lech Kaczynski zlorablja demokratične inštitucije, kar ga je spodbudilo k vrnitvi v politiko. Že pred kratkim so poljski akademiki kritizirali vlado, ki je v rokah desničarske populistične stranke Zakon in pravičnost, saj menijo, da ogroža demokracijo s sprejemanjem spornih zakonov, podrejanjem javnih inštitucij in vplivanjem na sodišča.

Vsepovsod prilaščanje države
Kwašniewski pravi, da se je pripravljen opravičiti za strankarski nepotizem prejšnjih levousmerjenih kabinetov, toda danes lahko vidimo, kako si vladajoča stranka povsod prilašča državo. To je videti pri zunanjem ministrstvu, sodiščih, tožilstvu, policiji in medijih. Razmere so po njegovem mnenju tako resne, da se je proti temu potrebno bojevati.

Kwašniewski še vedno zelo priljubljen
Še vedno zelo priljubljeni 53-letni Kwašniewski ni natančno razkril podrobnosti vrnitve v politiko. Čeprav je kot mladi politik sodeloval v komunistični partiji, pa se je po letu 1989 prelevil v pravega proevropskega socialdemokrata in na volitvah leta 1995 tesno premagal simbol protikomunističnega boja Lecha Waleso. Predsedniške volitve leta 2000 je osvojil s prepričljivo večino in se po izteku mandata leta 2005 umaknil iz politike. Z njegovo pomočjo je Poljska vstopila v zvezo Nato in Evropsko unijo, veliko zaslug pa mu pripisujejo tudi za posredovanje pri mirnem razpletu Oranžne revolucije v sosednji Ukrajini leta 2004.

Kwašniewski bi lahko z vrnitvijo v politiko pomagal prebuditi in oživiti poljsko levico, ki je po porazu na volitvah leta 2005 razcepljena na več manjših strank. Po mnenju analitikov je danes dober trenutek za njegovo vrnitev, saj imajo vladajoči konservativci nekaj težav, Kwašniewski pa je tako priljubljen, da bi podpora levici takoj zrasla za deset odstotkov.