Foto:
Foto:
Andrej Lugovoj
Lugovoj, ki ga London obtožuje umora Aleksandra Litvinenka, je bil izvoljen v dumo. Foto: EPA
BC zaprl urada v Rusiji

Potem ko so ruske varnostne službe zaslišale uslužbence urada, je London Rusijo obtožil obnašanja, nevrednega velike države", varnostno službo FSB pa, da je ustrahovala uslužbence Britanskega sveta. Več kot 20 ruskih uslužbencev Britanskega sveta je FSB pozval na individualna zaslišanja, več kot 10 pa jih je na domu obiskala ruska davčna policija.

Onemogočeno delovanje BS-ja?
"Ruske oblasti so nam onemogočile nadaljevanje našega dela v St. Petersburgu in Jekaterinburgu, zato sem se odločil, da bomo zaprli naša urada v obeh mestih", je na konferenci v Londonu povedal Martin Davidson, izvršni direktor Britanskega sveta. Edini odprti urad Britanskega sveta v Rusiji ostaja v Moskvi.

Opozorilo pred "provokativnimi igrami"
FSB je sporočil, da je ruske uslužbence Britanskega sveta povabil na pogovore, da bi jim razložili, da jih utegne Velika Britanija uporabiti v "provokativnih igrah".

Miliband: Vprašljivi ruski standardi
Britanski zunanji minister David Miliband je izjavil, da ravnanje Rusije postavlja resna vprašanja o ruskem spoštovanju mednarodnega prava kot tudi o "standardih obnašanja, ki jih je pripravljena sprejeti do svojih lastnih državljanov."

Slovenija obžaluje ravnanje z uslužbenci
Ravnanje z uslužbenci so obžalovale tudi ZDA in Slovenija kot predsedujoča EU-ju. "EU globoko obžaluje še posebej nadlegovanje osebja Britanskega sveta kot tudi administrativne in druge ukrepe, ki so jih napovedale ruske oblasti", je v izjavi zapisala Slovenija.

Jabolko spora izročitev Lugovoja
Ruske oblasti trdijo, da se britanska ustanova ne ukvarja le s širjenjem kulture, temveč tudi s pridobitveno dejavnostjo, a ne plačuje davkov. Spor je del diplomatskega zapleta glede zahteve Londona po izročitvi Andreja Lugovoja, glavnega osumljenca Velike Britanije za umor Aleksandra Litvinenka v Londonu novembra 2006.

Rusija in Velika Britanija, ki ju povezuje več milijard dolarjev vredna trgovina in investicije, sta se lani zapletli v diplomatski spor, ko sta vsaka izgnali po štiri diplomate, ker je London od Moskve zahteval izročitev Lugovoja. Nekdanji vohun vpletenost v umor Litvinenka zanika.

T. V.

BC zaprl urada v Rusiji