Cordova je bil eden od 200 pripadnikov varnostnih sil, ki so pred tednom dni sodelovali v spodadu s šefom mamilarskega kartela. Foto: EPA
Cordova je bil eden od 200 pripadnikov varnostnih sil, ki so pred tednom dni sodelovali v spodadu s šefom mamilarskega kartela. Foto: EPA
Mehiška vojska
Mehiške oblasti se z okoli 49.000 vojaki bojujejo proti mamilarskim kartelom. Foto: EPA
Poboj v Mehiki

Le nekaj ur po pogrebu 30-letnega marinca Melquisedeta Angula Cordove so domnevni člani mafije na jugu Mehike ubili njegovo mater, brata, sestro in teto. Mehiški predsednik Felipe Calderon je umore označil za "strahopetno in podlo nasilno dejanje, ki kaže na pomanjkanje vesti organiziranega kriminala, ki ne pomišlja pred pobojem nedolžnih ljudi". Predstavnik senata Sebastian Calderon je stanje v državi, v kateri je v vojni proti mamilom od leta 2006 umrlo že okoli 15.000 ljudi, označil za katastrofalno in prisegel, da bo vlada nadaljevala boj proti mamilarskim baronom.

Cordova je 16. decembra sodeloval v akciji v mestu Cuernavaca južno od prestolnice Ciudad de Mexico, med katero se je enota marincev spopadla z Arturom Beltranom Leyvo in njegovimi pomočniki. Beltran, znan kot "šef vseh šefov" mehiške mafije, in šest njegovih sodelavcev je umrlo. V spopadih sta bila dva marinca ranjena, Cordova pa je umrl.

Arturo Beltran Leyva, tretji najbolj iskani človek v Mehiki, je vodil enega najmočnejših in nasilnih mamilarskih kartelov. "Šef vseh šefov" je bil eden izmed petih bratov, ki so se ločili od kartela Sinaloa in se pridružili Los Zetas, skupini nekdanjih vojakov, ki jih je kot morilce najel kartel Zaliv.

Mehiške oblasti so doslej previdne prikrivale identitete pripadnikov varnostnih sil, ki se bojujejo proti mafiji. Tokrat so naredili izjemo in v ponedeljek za pokojnega marinca pripravili slavnosten pogreb v prestolnici. Njegova mati, 55-letna Irma Cordova, je prevzela zastavo s krste sina in odpotovala domov v mehiško zvezno državo Tabasco na meji z Gvatemalo.

Malo po polnoči je skupina oboroženih neznancev s težkim kladivom vdrla v njeno hišo. S kroglami so prerešetali sorodnike pokojnega marinca. Poboj je preživela le ena izmed Cordovovih sester. Žena in otroka marinca naj bi bila na varnem. Nihče v Mehiki ne dvomi, da je šlo za poboj iz maščevanja Beltranovih ljudi.

Poboj v Mehiki