Charles Manson se ni udeležil obravnave svoje prošnje, saj se ima za političnega zapornika. Foto: Reuters
Charles Manson se ni udeležil obravnave svoje prošnje, saj se ima za političnega zapornika. Foto: Reuters

V obrazložitvi zavrnitve so oblasti zapisale, da 72-letni Manson še vedno predstavlja nevarnost in bi lahko ogrozil kogar koli, s katerim bi prišel v stik. To je zanj že 11 zavrnitev, naslednja priložnost za vložitev prošnje pa ga znova čaka leta 2012.

Manson, ki je vodil svoj kult, je bil obsojen zaradi umora sedmih ljudi leta 1969, med katerimi je bila tudi noseča Sharon Tate, žena filmskega režiserja Romana Polanskega. Po njegovih besedah ga je k umorom vodila pesem skupine The Beatles Helter Skelter, ki naj bi ga opozorila na bližajočo se vojno med belci in temnopoltimi. Da bi pospešil začetek vojne se je odločil za umore belcev v Los Angelesu, ki bi jih naprtili temnopoltim.

Najprej so Mansona obsodili na smrt v plinski celici, vendar so mu nato kazen spremenili v dosmrtni zapor potem, ko so v Kaliforniji prepovedali smrtno kazen. To so pozneje sicer znova uvedli, a so Mansonu pustili možnost, da na vsakih pet let zaprosi za pogojni izpust. Zaprt je v zaporu Corcoran, kjer mu družbo delajo drugi najhujši ameriški morilci, med njimi tudi atentator na Roberta Kennedyja Sirhan Sirhan.