Analitiki in politiki še ugibajo, kakšno moč in vpliv ima Medvedjev. Foto: EPA
Analitiki in politiki še ugibajo, kakšno moč in vpliv ima Medvedjev. Foto: EPA
Putin in Medvedjev
Analitiki se sprašujejo, ali bo Medvedjevu uspelo izstopiti iz sence Vladimirja Putina. Foto: EPA
Revščina je ena najbolj perečih težav, s katerimi se spopada vlada. Foto: EPA

Medvedjev je v enem izmed svojih prvih nastopov za tuje medije, spregovoril je za Reuters, zavzel popolnoma nasprotno držo od svojega učitelja Vladimirja Putina, ki je bil, sploh v zadnjem letu predsedovanja, vedno zelo oster do Zahoda. Medvedjev je nastopil z izbrano retoriko. "Tudi politiki so ljudje in imajo pravico do svojega načina govora in stila. Toda to še ne spreminja vsebine in načel politike."

Rusija ne bo klonila pod kritikami
Ruske zunanje politike ne bodo omajale kritike iz tujine, temveč jo bodo vodili nacionalni interesi v skladu s svobodo, demokracijo in pravico do privatne lastnine, je bil odločen novi predsednik v svojem prvem intervjuju za Reuters po prevzemu predsedniških dolžnosti od svojega političnega očeta in zdajšnjega premierja Vladimirja Putina.

Nestabilni finančni trgi, terorizem in mednarodni kriminal so splošne grožnje, s katerimi se je treba spopasti s koordinirano akcijo na evropski ravni in ravni držav G8, je dejal Medvedjev, s čimer je že napovedal glavne teme bližnjih srečanj. V prihodnjih dneh bosta namreč EU in Rusija na vrhu v Sibiriji razpravljali o novem partnerskem dogovoru, v začetku prihodnjega meseca pa se bodo na Japonskem srečali voditelji držav G8.

Revščina in korupcija veliki težavi
"Grožnje Rusiji so povezane z mednarodno finančno nestabilnostjo, krizo glede zalog hrane in s tem povezanimi temami. Drugi dejavniki so terorizem in mednarodni kriminal," je dejal ruski predsednik v obširnem intervjuju. "Imamo tudi čisto specifične ruske probleme. Prvi je revščina, ki je še nismo premagali. Razrešitev tega problema ostaja glavna naloga vlade. Trdo bomo delali in pri tem uporabili vse ekonomske ukrepe, ki jih imamo na voljo. Drugi problem je korupcija," je bil neizprosen predsednik. Po nekaterih ocenah naj bi koruptivni uradniki v svoje žepe letno pospravili kar 120 milijard dolarjev. "Okrepiti moramo sodni in pravni sistem in na tem smo že začeli delati." Pri tem je izpostavil vzpostavitev institucij in izobraževanje uradnikov za boj proti korupciji, za delo v skladu z zakonom in ne koruptivnimi instinkti.

Ob tem je napovedal zmanjšanje vpliva države v gospodarstvu in zmanjšanje vladnih stroškov, da bi tako ukrotili naraščajočo inflacijo. Napovedi kažejo, da naj bi bila inflacija letos 14-odstotna in je največja gospodarska težava v tem obdobju. Analitiki menijo, da je gospodarska rast prehitra, zato prihaja do pregrevanja. Ob tem je branil nekatere Putinove poteze: po njegovem je pomembno, da je nekatere sektorje "spravil" pod strožji državni nadzor. To je bilo pomembno za zagotovitev strateških gospodarskih interesov v prihodnjih letih, je dejal, a ob tem napovedal, da krepitev vpliva države ni predvidena.

K. T.