Hejdar Alijev je Azerbajdžanu najprej vladal kot vodja komunistične partije, od leta 1993 pa še kot predsednik. Foto: EPA
Hejdar Alijev je Azerbajdžanu najprej vladal kot vodja komunistične partije, od leta 1993 pa še kot predsednik. Foto: EPA

Spomenik azerbajdžanskemu samodržcu je lani postavil nekdanji župan Ciudada de Mexica Marcelo Ebrard v azerbajdžansko-mehiškem parku. Kot je po poročanju BBC-ja dejal ob odkritju spomenika, ta predstavlja zavezo volji obeh narodov, da se še bolj povežeta.

Spomnil je tudi, da v zadnjih 16 letih nobeno izmed 180 diplomatskih predstavništev in 45 mednarodnih organizacij, ki imajo sedež v mestu, ni podarilo toliko denarja v javne projekte kot Azerbajdžan. Za obnovitev parka, avenije in druge javne projekte v prestolnici je Baku namenil pet milijonov evrov.

Iz Azerbajdžana so že zagrozili, da bodo oklestili svoje investicije v Mehiko, ki dosegajo vrednost štirih milijard dolarjev.

Z nafto in plinom bogata kavkaška država se trudi izboljšati svojo podobo v svetu, saj sta Hejdar Alijev in njegov sin Ilham, ki je oblast prevzel po smrti očeta leta 2003 sinonim za korupcijo in teptanje človekovih pravic, na kar so že pred postavitvijo spomenika opozarjali zagovorniki človekovih pravic.

Nasprotniki postavitve kipa so povedali, da se čutijo prizadete zaradi spomenika taki avtoritarni osebnosti, kot je bil Alijev, ki ga v domovini še vedno obdaja skrbno negovani kult osebnosti.

Trenutni župan Miguel Angel Macera je napovedal, da bodo stalinistični kip v naravni velikosti premestili na neko drugo lokacijo, ki bo znana še ta teden. Pojasnil je, da so odločitev o odstranitvi spomenika sprejeli po pripombah skupine intelektualcev.