Podporniki stranke AAP. Foto: EPA
Podporniki stranke AAP. Foto: EPA

Protikorupcijska številka je pobuda nove stranke Aam Aadmi Party (APP), kar v prevodu pomeni Stranka malega človeka, ki vlada v mestu v koaliciji s Kongresno stranko. AAP je sicer nastal iz močnega protikorupcijskega gibanja po vseh Indiji.

Telefonska zveza, ki deluje 12 ur na dan, je začela delovati v ponedeljek. Klicatelji pustijo svoje ime, podrobnosti primera in svojo kontaktno številko. Kot poroča BBC, mestni uslužbenci nato predvidoma vsakemu klicatelju vrnejo klic in ponudijo nasvete, kako naj ljudi, ki zahtevajo podkupnine, ujamejo v past.

Pasti za koruptivne uradnike
"Ne gre za pritožbeno številko. Je številka za pomoč, na kateri bodo ljudje od uslužbenca protikorupcijskega urada dobili nasvet, kako naj ukrepajo zoper uradnika, ki zahteva podkupnino," je pojasnil Arvind Kedžrival, vodja AAP-ja. Potem ko ujamejo koruptivnega uslužbenca v past, naj ljudje spet pokličejo istega protikorupcijskega uslužbenca, nakar bodo koruptivnega uradnika aretirali, je še dejal.

Kot je dejal Kedžrival, bo vsak prebivalec Delhija s telefonom "postal protikorupcijski križar". Kot je dodal, je "namen vzpostavitve te številke prestrašiti koruptivne posameznike. Zaradi nekaterih rib je voda onesnažena. Linija bo delovala odvračajoče, saj se bodo takšni ljudje bali, da jih nadzorujejo."

AAP: Najprej Delhi, nato Indija
AAP je na decembrskih volitvah v Delhiju od 70 sedežev osvojila 28, obljubili pa so boj proti korupciji in očiščenje politike. Uspeh je stranko opogumil do te mere, da je napovedala udeležbo na parlamentarnih volitvah, ki bodo najverjetneje aprila ali maja.