V obračunu naj bi bili ubiti štirje skrajneži. Foto: EPA
V obračunu naj bi bili ubiti štirje skrajneži. Foto: EPA

V Maleziji rojen Nurdin Mohamed Top je bil nekoč član krovne skupine islamskih skrajnežev v regiji Džemaja Islamija, nato pa je ustanovil svojo odpadniško skupino, ki jo oblasti krivijo odgovornosti za številne teroristične napade v Indoneziji, med drugim tudi za julijski bombni napad na luksuzna hotela v Džakarti.

Pobegnil pred prihodom policije
Top, ki naj bi bil glavni organizator napadov, je na begu že več let in se je že nekajkrat izmuznil roki pravice, nazadnje pred mesecem dni, ko je policija obkolila neko kmetijo v osrednjem delu otoka Java in ubila dva skrajneža. Za eno truplo je bila policija prepričana, da pripada Topu, a so DNK-testi pozneje pokazali, da gre za njegovega pomočnika. Top naj bi se iz hiše umaknil le nekaj ur pred prihodom varnostnih sil.

Tokrat so besedah neimenovenage predstavnika policije 90-odstotno prepričani, da so med nočno akcijo v hiši na Javi ubili tudi Topa. Na novinarsko vprašanje policijskemu viru, zakaj taka gotovost o smrti vodje skrajnežev, je ta odgovoril, da je videl njegov obraz. Tudi tokrat bo treba za stoodstotno gotovost počakati do izsledkov testa DNK .