Protesti v Gazi. Včerajšnji napad so obsodile številne države po svetu. Na humanitarnih ladjah, ki so bile namenjene v Gazo, je bilo okoli 700 humanitarnih aktivistov in več kot 10.000 ton humanitarne pomoči. V napadih je umrlo deset humanitarnih aktivistov. Foto: EPA
Protesti v Gazi. Včerajšnji napad so obsodile številne države po svetu. Na humanitarnih ladjah, ki so bile namenjene v Gazo, je bilo okoli 700 humanitarnih aktivistov in več kot 10.000 ton humanitarne pomoči. V napadih je umrlo deset humanitarnih aktivistov. Foto: EPA
Gaza
Palestinci na Zahodnem bregu protestirajo zaradi včerajšnjega dogodka. Foto: EPA

Znova so svetu pokazali, kako dobro jim gre od rok ubijanje ljudi. Izrael nikakor ne more upravičiti teh umorov, z rok ne more sprati krvi.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan.
Izraelski čoln ob humanitarni ladji
Izrael je pripravljen prestreči katero koli ladjo, ki se bo skušala prebiti do Gaze. Foto: EPA
Po izraelskem napadu
Napetosti med Izraelom in Gazo se stopnjujejo

Organizatorji humanitarnega konvoja za Gazo bodo kljub napadu proti palestinski enklavi v prihodnjih dneh poslali še dve ladji. Medtem je prišlo do spopada na kopnem, Izraelci so ubili pet Palestincev.

"Predrzen, neodgovoren in nesramen napad Izraela, ki je bil v nasprotju s pravom in ki je poteptal človeško dostojanstvo, je vsekakor treba kaznovati," je ob glasnem aplavzu poslancev v parlamentu v Ankari komentiral ponedeljkov napad turški premier Recep Tayyip Erdogan. V napadu so pripadniki izraelskih posebnih enot vdrli na eno izmed ladij v konvoju humanitarne pomoči za Gazo in ubili deset humanitarnih aktivistov. Napad se je zgodil v mednarodnih vodah, okoli 60 kilometrov od palestinske enklave, ki je že skoraj tri leta v primežu izraelske blokade.

Nemiri se nadaljujejo tudi na kopnem, saj so izraelske enote danes ustrelile pet oboroženih Palestincev, ki so z območja Gaze vdrli na jug Izraela. Sledilo je streljanje, pri čemer so bili Palestinci ubiti. Žrtev na izraelski strani ni bilo. Odgovornost za incident je že prevzelo palestinsko gibanje islamski Džihad. Za zdaj še ni jasno, ali je današnji incident povezan s ponedeljkovim napadom izraelskih komandosov na konvoj ladij, ki so prevažale humanitarno pomoč za Palestince v Gazi.


"Znova so svetu pokazali, kako dobro jim gre od rok ubijanje ljudi. Izrael nikakor ne more upravičiti teh umorov, z rok ne more sprati krvi," je še poudaril turški premier, ki je obenem zahteval takojšnjo odpravo zapore Gaze. Čeprav je Turčija tradicionalni zaveznik Izraela, je Tayyip Erdogan Izraelce pozval, naj se vprašajo o dejanjih njihove vlade. Judovska država se po njegovem mnenju ne bo mogla soočiti z mednarodno skupnostjo, če ne bo izrazila obžalovanja. "Izrael si ne bo mogel zagotoviti varnosti, če si bo pridelal sovraštvo vsega sveta," je dodal turški premier.

Preberite tudi odzive mednarodne skupnosti na včerajšnji napad:
"Napad Izraelcev na humanitarne aktiviste je krvavi pokol"


Varnostni svet ukazal takojšnjo preiskavo
Izraelski napad na humanitarni konvoj je na izredni seji obsodil tudi Varnostni svet in ukazal preiskavo dogodka, ki mora biti "takojšnja, neodvisna, zanesljiva in kredibilna". Po desetih urah razprave za zaprtimi vrati so članice VS-ja v skupni izjavi pozvale k izpustitvi zajetih ladij in civilistov, ki so v izraelskih rokah.

Izrael pripravljen na nove ladje
Kljub tragičnemu razpletu izraelske akcije pa je izraelska vojska neomajna. Njen poveljnik je napovedal, da njegovi možje ne bodo omahovali in da bodo humanitarnim ladjam preprečili dostopa do Gaze. Namestnik izraelskega obrambnega ministra Matan Vilnai je zatrdil, da ladjam ne bodo dovolili, da bi oskrbovale "nekaj, kar je postalo teroristična grožnja v osrčju Izraela".

Organizatorji humanitarnega konvoja za Gazo bodo kljub napadu na eno izmed njihovih ladij proti palestinski enklavi v prihodnjih dneh poslali še dve ladji. Po poročanju izraelskega vojaškega radia naj bi ena morje pri Gazi dosegla v sredo.

Večina aktivistov bo lahko zapustila Izrael
Izraelska policija medtem zaslišuje okoli 700 aktivistov, med katerimi je največ Turkov, pa tudi Izraelci, Palestinci, Američani in Evropejci. Vseh šest ladij so Izraelci prepeljali v pristanišče Ašdod, aktivisti pa za zdaj nimajo stika z zunanjim svetom. Tiste med njimi, ki so ranjeni, so prepeljali v izraelske bolnišnice.

Izraelski minister za notranje zadeve Izak Aharonovič je napovedal, da bodo večino aktivistov izpustili na prostost, potem ko bodo končali zaslišanja, izjema pa bodo tisti aktivisti, ki so bili vpleteni v nasilje, ko so izraelski vojaki s pomočjo čolnov in helikopterjev vdrli na krov ladje.

Žalovanje na Zahodnem bregu
Palestinski predsednik Mahmud Abas, ki že dolgo časa nasprotuje gibanju Hamas, je ostro obsodil napad in ga označil za pokol. V znak spomina na žrtve je napovedal tridnevno žalovanje na Zahodnem bregu, ki ga nadzira njegovo gibanje Fatah.

Zaradi izraelske akcije so v Parizu, Stockholmu, Rimu in Atenah potekali protesti. Policija je morala v grški prestolnici protestnike razgnati s solzivcem, potem ko so v bližini izraelskega veleposlaništva metali kamenje in steklenice.

Znova so svetu pokazali, kako dobro jim gre od rok ubijanje ljudi. Izrael nikakor ne more upravičiti teh umorov, z rok ne more sprati krvi.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan.
Po izraelskem napadu
Napetosti med Izraelom in Gazo se stopnjujejo