V Bengaziju se je leta 2011 začel upor proti Gadafiju. Foto: Reuters
V Bengaziju se je leta 2011 začel upor proti Gadafiju. Foto: Reuters
Bengazi
Nasilje je posledica nemoči novih libijskih oblasti pri obvladovanju številnih milic. Foto: EPA

Sobotni spopadi so izbruhnili, potem ko so protestniki obkolili sedež brigade Ščit Libije v Bengaziju in zahtevali njeno razpustitev. Hkrati so pozivali libijske varnostne sile, da posredujejo proti Ščitu Libije.

A prav Ščit Libije nove oblasti, ki se še vedno trudijo oblikovati učinkovite policijske in vojaške sile, pogosto prosijo za posredovanje v raznih etničnih konfliktih, ki Libijo pretresajo tudi skoraj dve leti po padcu nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija.

Predstavnik brigade Adel Tahruni je sporočil, da je bil ubit en pripadnik njihove skupine, sedem pa jih je bilo ranjenih. Tahruni je v bran svoji brigadi povedal, da je nedavno uradno prešla pod okrilje libijskega obrambnega ministrstva.

Po njegovih besedah so se med miroljubne protestnike pred poslopjem Ščita Libije pomešali oboroženi napadalci, ki so streljali na poslopje in metali improvizirane eksplozivne naprave.

"Napad na legitimne oblasti"
Predstavnik libijskih oboroženih sil Ali Al Šiki je dejal, da je brigada "rezervna sila libijske vojske", zato je bil sobotni napad enakovreden "napadu na legitimne oblasti".

Libijski premier Ali Zeidan je sporočil, da so pripadniki Ščita Libije zapustili napadeni sedež in da je libijska vojska prevzela nadzor nad lokacijo in težkim orožjem, ki ga je tam našla. Zeidan je še napovedal preiskavo incidenta in vse vpletene strani pozval, naj ohranijo mirno kri.

Nove libijske oblasti so bile sicer neuspešne pri razorožitvi in razpustitvi nekdanjih uporniških skupin, a istočasno poskušajo nekatere legitimirati kljub velikemu nasprotovanju libijskega prebivalstva.

Dan po spopadih je vodja libijskih oboroženih sil parlamentu podal odstopno izjavo, saj ne želi več opravljati dela na tem položaju. Libijski poslanci so za začasnega vodjo vojske izbrali Manguševega naslednika Salema Al Gnajdija.

Manguš je pred odstopom izdal ukaz, naj sedež omenjene milice zavzame vojska.