Montt je vladal od marca leta 1982 do avgusta leta 1983. Foto: EPA
Montt je vladal od marca leta 1982 do avgusta leta 1983. Foto: EPA

86-letni Rios Montt je ob koncu zadnjega mandata januarja lani izgubil poslansko imuniteto, ki mu je dolga leta omogočala, da se je lahko izmikal sodišču zaradi obtožb o poboju več sto domorodnih Majev.

Z odločitvijo sodnika Miguela Galveza lahko tričlanski sodni senat zdaj obravnava primer proti upokojenemu generalu in nekdanjemu vodji gvatemalske obveščevalne službe Joseju Mauriciu Rodriguezu.

Riosu Monttu očitajo zločine proti človečnosti zaradi poboja najmanj 1.771 pripadnikov domorodnega ljudstva Majev med letoma 1982 in 1983. Nekdanji diktator je bil takrat poveljnik vojaške hunte, ki je z vojaškim udarom 23. marca 1982 prevzela oblast, čez tri mesece pa se je razglasil za edinega voditelja te srednjeameriške države.

Na čelu vojaške hunte je poveljeval vojaškemu preganjanju in zatiranju levičarskih vstaj. Spopadi so po nekaterih podatkih zahtevali 200.000 smrtnih žrtev, večinoma domorodnih civilistov, dokler ni bil leta 1996 sklenjen mirovni sporazum.

"To, da je sodnik odredil sojenje nekdanjemu voditelju države, je pomemben dogodek v državi, v kateri je bilo dolgo časa nekaznovanje za pretekle zločine norma," je dejal direktor človekoljubne organizacije Human Rights Watch za območje Amerik Jose Miguel Vivanco.

Odvetniki nekdanjega diktatorja zatrjujejo, da njihov klient ni bil seznanjen s pokoli, ki jih je vojska takrat izvajala na podeželju. Nekdanji diktator, ki je zadnje leto preživel v hišnem priporu, se je sicer udeležil ponedeljkove razprave na sodišču, a ni komentiral sodnikove odločitve.