NSA zbira gore podatkov o državljanih ZDA, pa ji to pri preprečevanju terorističnih napadov ne koristi dosti, so prepričani avtorji pisma Obami. Foto: EPA
NSA zbira gore podatkov o državljanih ZDA, pa ji to pri preprečevanju terorističnih napadov ne koristi dosti, so prepričani avtorji pisma Obami. Foto: EPA
Baracka Obama so nekdanji visoki obveščevalci opozorili na zlorabe NSA-ja in ga pozvali k ukrepanju. Foto: EPA

Gre za obveščevalne strokovnjake, Williama Binneyja, Thomasa Draka, Edwarda Loomisa in Kirka Wiebeja, ki so, kot so zapisali v pismu Obami, večino svoje kariere v NSA-ju delali na višjih položajih. Menijo, da se mora predsednik Obama ukvarjati, kot so zapisali, s kršitvami ameriške ustave in zlorabami, ki poleg tega otežujejo učinkovito zbiranje obveščevalnih podatkov.

"Kar vam sporočamo v tem memorandumu, je zgolj vrh ledene gore," so zapisali člani skupine, ki se imenujejo Obveščevalni strokovnjaki veterani za razum. "Da je NSA-jeva ogromna zbirka podatkov prej ovira kot pomoč pri preprečevanju terorističnih napadov, bi moralo biti do zdaj jasno vsem kljub lažnim trditvam in sprenevedanju."

Zbiranje takšne količine podatkov NSA-ju preprečuje učinkovito odkrivanje terorističnih zarot, kot je bil bombni napad v Bostonu aprila 2013, poroča rt.com. "NSA se utaplja v neuporabnih informacijah brez ustrezne zaščite zasebnosti do te mere, da ne more več opravljati učinkovitega nadzora in analize," so zapisali.

Gora podatkov ne pomaga
Skupina se je obregnila ob izjavo sedanjega direktorja NSA-ja Keitha Alexandra, ki je na zaslišanju pred kongresom dejal, da je NSA-jevi zbirki podatkov uspelo preprečiti 54 terorističnih napadov. Številka se je nato zmanjšala na 1, pa še ta primer je vprašljiv, opozarjajo v skupini nekdanjh obveščevalcev.

Obamo sprašujejo tudi, ali so njegovi sodelavci v Beli hiši tako slepo zvesti, da ni nikogar, ki bi ga opozoril na "rakovo rano predsedstva". Spomnili so še, da je bilo ravno elektronsko nadzorovanje državljanov ena izmed treh točk t. i. impičmenta, ustavne obtožbe proti predsedniku Richardu Nixonu iz leta 1974. Nixon je pozneje zaradi prisluškovalne afere Watergate sicer odstopil.

Omenjeni člani skupine, ki so pisali Obami, so sami v preteklosti že opozarjali na zlorabe znotraj NSA-ja, zaradi česar so bili tudi zasmehovani in preganjani. Njihova poteza zna biti pomembna, saj si administracija v Washingtonu prizadeva ubraniti programe množičnega prisluškovanja.

"NSA-ju ni uspelo preprečiti napadov 11. 9., pa bi lahko"
NSA je imel dovolj informacij, da bi preprečili napad 11. septembra 2001, a se je odločil, da teh informacij ne pove zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in obveščevalni agenciji Cia, še opozarjajo nekdanji obveščevalci.

Prejšnji mesec je revizijska skupina petih pripadnikov obveščevalnih služb in administracije, ki jo je sestavil Obama, vladi predstavila poročilo, v katerem predlagajo, naj NSA sprejme spremembe, ki bi pomenile reformo nekaterih operacij, ki jih je razkril Edward Snowden. Obama naj bi se glede tega odločil januarja.