Nelson Mandela je v bolnišnici že od 8. junija. Foto: EPA
Nelson Mandela je v bolnišnici že od 8. junija. Foto: EPA

Prvi temnopolti predsednik Južne Afrike 95-letni Nelson Mandela je bil letos že večkrat hospitaliziran. Nazadnje so ga v bolnišnično oskrbo prepeljali 8. junija zaradi okužbe pljuč.

Njegovo zdravstveno stanje ostaja kritično, a stabilno.
Po navedbah zdravnikov ima Madiba, kot mu pravijo v Južni Afriki, težave s pljuči zaradi neustrezno zdravljene tuberkuloze, za katero je zbolel v času, ko je bil 27 let zaprt zaradi boja proti apartheidu.
Zaradi poročil o vse slabšem zdravstvenem stanju svojega ljubega nekdanjega predsednika se pred bolnišnico v Pretorii vsak dan zbira na stotine ljudi, ki polagajo rože, prinašajo sporočila z dobrimi željami in molijo za zdravje Madibe.
"Mandela je zelo star, in pri teh letih življenje ni prijetno. Molim, da ga bo Bog tokrat vzel k sebi. Mora oditi, mora počivati," je za agencijo Reuters povedala 60-letna čistilka iz Johannesburga, Ida Mashego.
Številni ljudje se zbirajo tudi pred Mandelovo hišo v Johannesburgu. Predsednik Jakob Zuma, ki Mandelo redno obiskuje v bolnišnici, ves čas poudarja, naj ljudje ne gojijo prevelikih upov glede njegovega okrevanja.