Ameriški predsednik Barack Obama je začel tridnevni obisk Južne Afrike, kamor je prišel iz Senegala. Naslednja in zadnja postaja bo Tanzanija. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je začel tridnevni obisk Južne Afrike, kamor je prišel iz Senegala. Naslednja in zadnja postaja bo Tanzanija. Foto: EPA
Protesti ob obisku Obame v Južni Afriki

Predsednika sta govorila o potrebi po trgovinski menjavi med državama. "Afrika mora biti del globalizacije," je dejal Zuma. Ameriški predsednik je prišel ob pravem času, meni Zuma, ki je izpostavil vedno večje tržišče Južne Afrike in pozval k več ameriških vlaganj v državi. Obama pa je po poročanju Al Džazire dejal, da je "prepogosto Afrika deležna pozornosti le v času krize" kljub pozitivnim premikom na tej celini. "Afrika je v vzponu in Južnoafriška republika je vedno tista, ki postavlja trende v Afriki," je še dejal.

Glede vedno večje navzočnosti drugih držav v Afriki, predvsem Kitajske, je Obama dejal, da verjame, da je to dobra stvar za razvoj celine, a je ob tem opozoril Južno Afriko, naj poskrbi, da tuja podjetja zaposlujejo domače delavce in vlagajo nazaj v državo.

Obamov tridnevni obisk Južne Afrike poteka v senci slabega zdravstvenega stanja nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele. Tako sta oba govorila tudi o njem. Zuma je dejal, da Obamo in Mandelo "veže zgodovina" kot prva temnopolta predsednika svojih držav, ki "predstavljata sanje milijonov ljudi v Afriki in v diaspori, ki so bili prej zatirani". Obama je sicer dejal, da se z Mandelo v bolnišnici ne bo srečal, saj ne želi nikakor ovirati njegovega okrevanja, se pa bo zasebno srečal z njegovo družino.

Policija nad protestnike proti ameriški politiki
Obama je nagovoril študente Univerze v Johannesburgu, kjer je odgovarjal na vprašanja mladih iz različnih držav Afrike. Poudaril je, da Afrika potrebuje nekoruptivne in transparentne vlade, ki so pogoj za gospodarski razvoj. Obamov obisk pa je povzročil tudi proteste pred univerzo. Več sto protestnikov je opozorilo na ameriško zunanjo politiko v času Obamove administracije, še posebej pa so izpostavili uporabo brezpilotnih letal, vojaški zapor v Guantanamu in podporo Izraelu. To so po poročanju iranske televizije Press TV nekateri protestniki primerjali z apartheidom v Južni Afriki.

Nekateri protestniki so nosili transparente s sliko Obame s Hitlerjevimi brki. "Ljudje so umrli v Libiji, ljudje še vedno umirajo v Siriji. V Afganistanu, v Pakistanu brezpilotna letala še vedno ubijajo ljudi. Zato ga kličemo Hitler. On je morilec," je dejal eden izmed protestnikov. Protiizgredne enote policije so se spopadle s protestniki in pri tem uporabile tudi gumijaste naboje. Najmanj ena oseba je bila ranjena in ena aretirana.

Protesti ob obisku Obame v Južni Afriki