Cia naj bi nad Nemčijo opravila 437 spornih poletov. Foto: EPA
Cia naj bi nad Nemčijo opravila 437 spornih poletov. Foto: EPA
Condoleezza Rice v prostorih ameriškega zunanjega ministrstva
Ameriška državna sekretarka bo na obtožbe v Evropi odgovorila s kritiko evropskih zaveznic. Foto: Reuters

Dolžnost vlad je tudi, da svoji javnosti in javnosti po svetu karseda jasno razložijo, kaj vse počnejo v boju proti terorizmu. Sean McCormak, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva

Po pisanju časnika Der Spiegel naj bi samo dve letali Cie, registrirani na neko zasebno družbo, v letih 2002 in 2003 tristokrat uporabili nemški zračni prostor oziroma sta v Nemčiji tudi pristali, večinoma v Berlinu, Frankfurtu in vojaškem oporišču ZDA v Ramsteinu. Z letali naj bi Cia domnevne teroriste prevažala v skrivne zapore.

Nemška stranka Zelenih, ki je po novem v opoziciji, je od vlade zahtevala, naj ob obisku ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice načne vprašanje o teh poletih.

Riceova noče kritik
Riceova bo glede tajnih zaporov Cie v Evropi evropske zaveznice pozvala, naj se vzdržijo kritik na račun ZDA. Ameriška državna sekretarka se bo namreč v ponedeljek odpravila v Evropo, kjer bodo glavna tema pogovorov obtožbe, da ima ameriška obveščevalna agencija Cia v vzhodni Evropi tajne zapore za osumljene teroriste, ki jih je skrivoma prevažala po Evropi.

Odgovora še ni
Evropska unija je od ZDA zahtevala jasne odgovore na poročila o skrivnih zaporih v njenih članicah, vendar jih do zdaj še ni dobila. Poročila o zaporih so namreč močno razburila evropsko javnost, ki je bila že pred tem kritična do zapora za teroriste v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi in škandala, povezanega z mučenjem iraških zapornikov.

Kritika evropskih držav
Riceova bo evropske zaveznice spomnila, da tudi same sodelujejo v ameriških operacijah in jih zato pozvala, naj naredijo več za podporo javnosti pri skupni vojni proti terorizmu in tako odvrnejo kritike na račun ZDA, so sporočili neimenovani diplomati in ameriški uradniki.

Glede kritik zaradi tajnih zaporov se je Riceova do zdaj držala ob strani in ni govorila o tem vprašanju, vendar pa je napovedala, da bo javnosti o tem spregovorila pred odhodom na evropsko turenjo.

Neki evropski diplomat je dejal, da si ZDA želijo, da bi evropske vlade prenehale s temi vprašanji, večtedensko obrambno taktiko pa so ameriški uradniki nenadoma spremenili v kritiko evropskih držav.

Dolžnost vlad je tudi, da svoji javnosti in javnosti po svetu karseda jasno razložijo, kaj vse počnejo v boju proti terorizmu. Sean McCormak, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva