Letalo American Airlinesa je po prizemljitvi v Tokiu pot proti Teksasu nadaljevalo naslednji dan. Foto: EPA
Letalo American Airlinesa je po prizemljitvi v Tokiu pot proti Teksasu nadaljevalo naslednji dan. Foto: EPA

Boeing 777-200 ameriške družbe American Airlines je v turbulentni zračni tok zašel že kmalu po vzletu, bilo pa je tako hudo, da so morali nepredvidoma pristati v Tokiu, kjer so sicer lažje poškodovani potniki in član posadke poiskali zdravniško pomoč. Večino so poškodovali vozički za hrano in posoda, ki so leteli po zraku.

Na krovu je bilo 15 članov posadke in 240 potnikov, izmed katerih je eden kaotično dogajanje na letalu (skupaj s kričanjem, jokom in molitvami) s svojim telefonom tudi posnel. Precej pretreseni potniki so pot v ZDA nadaljevali naslednji dan.

Na Kitajskem odpiranje zasilnih izhodov
Mediji pa poročajo še o dveh primerih poskusa odpiranja zasilnega izhoda - eden pred vzletom in eden takoj po pristanku. V nedeljo je potnik na kitajskem notranjem poletu družbe Xiamen Air tik pred vzletom odprl zasilni izhod, da bi "dobil nekaj svežega zraka". Moški, za katerega je bil polet iz Hangdžuja v Čengdou sploh prvi, ni vedel, da je to nevarno, so povedale stevardese. Incident so posneli zgroženi sopotniki, ki so posnetek pozneje objavili na družbenih omrežjih.

Dogodek se je zgodil le nekaj dni za tem, ko je neki drugi potnik na kitajskem notranjem poletu družbe China Eastern Airlines odprl zasilni izhod le nekaj sekund po pristanku letala, ker da se mu je "mudilo z letala".

Kot poroča Guardian, so na Kitajskem vse bolj zaskrbljeni, da neomikano vedenje kitajskih popotnikov, ki finančno okrepljeni vse bolj potujejo v tujino, močno škodi podobi države. Prejšnji teden se je denimo moralo letalo družbe AirAsia na poti iz Bangkoka v Nanjing vrniti na Tajsko, potem ko je razburjen kitajski potnik v stevardeso vrgel vrelo vodo.