Norveška je s prvim mestom na indeksu uspešnosti potrdila primat skandinavskih držav, ko govorimo o visoki stopnji življenjske ravni. Foto: EPA
Norveška je s prvim mestom na indeksu uspešnosti potrdila primat skandinavskih držav, ko govorimo o visoki stopnji življenjske ravni. Foto: EPA
Freetown
Sierra Leone, ki se spopada z epidemijo ebole, se je v kategoriji zdravje uvrstila na zadnje mesto. Foto: EPA

Indeks zajema različna področja: gospodarstvo, podjetništvo in priložnosti, upravljanje, izobraževanje, zdravje, varnost, osebna svoboda in socialni kapital. Slovenija se je najbolje odrezala v kategorijah izobraževanje in varnost, v katerih zaseda 12. mesto, najslabše pa pri gospodarstvu, kjer je 63. Pri osebni svobodi je na 24. mestu, v kategorijah podjetništvo in priložnosti ter zdravje 25., pri socialnem kapitalu na 30. in pri upravljanju na 34. mestu.

Za Norveško je na drugem mestu Švica, na tretjem pa Nova Zelandija (lani na 5.). Skoraj dve tretjini najuspešnejših 30 držav je evropskih držav, od tega jih je 16 članic Evropske unije. Najslabše uvrščena evropska država je Rusija, ki je z lanskega 61. mesta nazadovala na 68., kar je posledica padca na področjih upravljanje in osebna svoboda.

Kot ugotavlja londonski inštitut Legatum, ki je pripravil indeks, ZDA niso več "dežela svobodnih": pri osebni svobodi so z 21. mestom med drugim tudi za Urugvajem in Kostariko.

Med desetimi najmanj uspešnimi je devet držav Podsaharske Afrike
Na drugem koncu lestvice prednjačijo afriške države. Na dnu lestvice je Srednjeafriška republika, ki se je najslabše odrezala v kategoriji podjetništvo in priložnosti, pri zdravju pa se je uvrstila na predzadnje mesto. Med desetimi najmanj uspešnimi je devet držav Podsaharske Afrike. V kategoriji zdravje se je najslabše odrezala Sierra Leone, ki jo je močno prizadela epidemija ebole.

"Zdravstveni sistemi v večini držav na območju so nerazviti in slabo pripravljeni na spoprijemanje z resnimi grožnjami javnemu zdravju, kot je nedavni izbruh ebole v zahodni Afriki," opozarja inštitut.