Črne liste letalskih prevoznikov naj bi uspešno izboljšavale varnost na nebu. Foto: EPA
Črne liste letalskih prevoznikov naj bi uspešno izboljšavale varnost na nebu. Foto: EPA

Seznam je zanimiv predvsem za tiste, ki letijo v katero izmed držav s slabšimi varnostnimi standardi. Na zadnjem seznamu so dodatne tri države, za katere so revizorji ugotovili varnostne pomanjkljivosti. Za tri letalske prevoznike je prepoved umaknjena, en prevoznik pa lahko glede na zadostno izboljšanje varnosti pogojno nadaljuje opravljanje dejavnosti.
Podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani seznam utemeljuje z besedami, da ne morejo privoliti v to, "da bi letalski prevozniki, ki ne upoštevajo mednarodnih varnostnih standardov, opravljali prevoze". "To bi ogrožalo vse potnike, ki bi nevede leteli z nevarnim letalom. Zato je ta seznam potreben," je še dodal Tajani.
Uspešna preventiva
Črna lista predstavlja preventivni instrument za ohranjanje varnosti v letalstvu. To potrjujejo številni primeri, v katerih je Skupnost uspešno obravnavala morebitna varnostna tveganja, še preden je kot najstrožji ukrep uvedla omejitve.
Hkrati je tudi zadnja možnost v primerih, ko prevozniki resnih varnostnih težav ne odpravijo; s seznamom omejijo ali prepovejo dostop do evropskega zračnega prostora. S takšnimi ukrepi se predvsem spodbuja odpravljanje varnostnih pomanjkljivosti.
Uspešno sodelovanje z Ukrajino
S posodobitvijo so bili s seznama umaknjeni trije prevozniki iz Ukrajine: Ukraine Cargo Airways, Volare in Motor Sich. Četrti prevoznik Ukrainian Mediterranean Airlines lahko še naprej opravlja dejavnost z enim letalom. Te spremembe so posledica uspešnega obiska v Ukrajini pod vodstvom Evropske agencije za varnost v letalstvu in s sodelovanjem dveh držav članic.

Priznan je tudi napredek, ki sta ga dosegla angolska uprava za civilno letalstvo in letalski prevoznik TAAG Angola Airlines pri postopnem odpravljanju pomanjkljivosti na področju varnosti. Z Albanijo, Angolo, Egiptom, Rusko federacijo, Ukrajino, Kazahstanom in Kirgiziijoje bilo okrepljeno sodelovanje in opažen je bil napredek. Evropska agencija za varnost v letalstvu je zahtevala tudi nekatere revizijske obiske za oceno varnostnih razmer pri organih in družbah v Albaniji, Egiptu, Kirgiziji in Jemnu.
Seznam v celoti
Seznam zdaj vključuje tudi vse letalske prevoznike iz Džibutija, Republike Kongo ter Sao Tomeja in Principa. Na zadnjem seznamu je pet individualnih prevoznikov, ki jim je v celoti prepovedano opravljati dejavnosti v EU-ju - Air Koryo iz DLR Koreja, Air West iz Sudana, Ariana Afghan Airlines iz Afganistana, Siem Reap Airways International iz Kambodže in Silverback Cargo Freighters iz Ruande.


Prepoved velja za vse prevoznike (skupaj 228 družb) iz 15 držav: Angole (z izjemo enega prevoznika, za katerega veljajo omejitve in pogoji), Benina, DR Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Gabona (z izjemo treh prevoznikov, za katere veljajo omejitve in pogoji), Indonezije, Kazahstana, Kirgizije, Liberije, Republike Kongo, Sierre Leone, Sao Tomeja in Principa, Svazija in Zambije. Za osem letalskih prevoznikov pri opravljanju letov veljajo omejitve in pogoji: TAAG Angola Airlines, Air Astana iz Kazahstana, Gabon Airlines, Afrijet in SN2AG iz Gabona, Air Bangladesh , Air Service Comores in Ukrainian Mediterranean Airlines iz Ukrajine.