Sanader je bil nad Mesićevo odločitvijo navdušen. Foto: EPA
Sanader je bil nad Mesićevo odločitvijo navdušen. Foto: EPA
Kampanja SDP-ja
Kljub trudu, vloženem v kampanjo, vse kaže, da bo moral Milanović priznati svoj poraz. Foto: EPA

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je po treh tednih pogajanj in razmišljanja mandat za sestavo nove vlade le podelil dosedanjemu premierju in predsedniku stranke HDZ Ivu Sanaderju. Sanader je vlado začel sestavljati takoj, zakonsko pa je določeno, da mora vlado oblikovati v 30 dneh, če ne bo moral Mesić imenovati novega mandatarja.

Predsedniku HDZ-ja je za dobljeni mandat že čestitala predsednica Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Djurdja Adlešić, ki je povedala, da ni presenečena nad dejstvom, da je mandat dobil Sanader, čestitkam pa se je pridružil tudi predsednik Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josip Friščić. Tudi on je poudaril, da je zelo vesel, da je mandatar postal Ivo Sanader, in dodal, da se bo njegova stranka v ponedeljek znova usedla za pogajalsko mizo s HDZ-jem, kjer bodo skušali doseči dogovor še v tistih poglavjih, kjer se še ne strinjajo.

Pogajanja takoj v ponedeljek
Sanader naj bi se za pogajalsko mizo s svojimi koalicijskimi partnerji usedel takoj v ponedeljek zjutraj. Že v soboto je povedal, da je že podpisal pogodbo s poslancem Hrvaške stranke upokojencev (HSU) in s poslancem romske skupnosti, s HSS-om in HSLS-om, ki imata v parlamentu osem mandatov, pa se morajo dogovoriti še o nekaterih podrobnostih.

SDP še ni vrgel puške v koruzo
Predsednica Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić pa je povedala, da nič še ni gotovo in da še vedno obstaja možnost, da Sanaderju ne bo uspelo sestaviti vlade. Tudi predsednik SDP-ja Zoran Milanović je povedal, da Mesićeva odločitev ni nujno zadnja, saj lahko Sanaderju spodleti pri sestavi vlade. Dodal je še, da si bo še naprej prizadeval za oblikovanje vlade.

Uradni izidi volitev na Hrvaškem bodo znani v ponedeljek, potem ko bo ustavno sodišče razsodilo v primeru treh pritožb. Ne glede na le-te pa se izidi volitev ne morejo več spremeniti.

B. T.