Predsednik George Bush je zagrozil, da bo tudi drugič uporabil veto za zakon, ki pogojuje financiranje vojne v Iraku in Afganistanu. Foto: EPA
Predsednik George Bush je zagrozil, da bo tudi drugič uporabil veto za zakon, ki pogojuje financiranje vojne v Iraku in Afganistanu. Foto: EPA
Predstavniški dom sprejel zakon o financiranju

Zakon zagotavlja finančna sredstva le za dva ali tri mesece, ne daje pa zagotovil za nadaljnje financiranje. V zakonu je tako zapisano, da bo dovajanje finančnih sredstev odvisno od razmer v Iraku, če se bodo te izboljšale in dosegle vsaj nekatere začrtane smernice napredka. Ameriški predsednik George Bush je že zagrozil z uporabo veta, ob tem pa namignil, da je mogoč neke vrste kompromis, saj se mu določanje meja zdi smiselno.

Zakon, ki ga je podprlo 221 poslancev predstavniškega doma, proti pa je glasovalo 205 poslancev, mora potrditi še senat. Vendar pa je njegova usoda v senatu zelo negotova, saj zakonu rapublikanci ostro nasprotujejo, demokrati pa imajo tam le minimalno večino.

Financiranje odvisno od napredka
George Bush je kongres za vojni v Iraku in Afganistanu zaprostil 100 milijard dolarjev. Nekaj manj kot 43 milijard naj bi kongres predsedniku zagotovil takoj, preostalo pa predvidoma julija. Takrat bi moral predsednik Bush kongresu izročiti poročilo o političnem, gospodarskem in varnostnem napredku v državi, na podlagi katerega bi se kongresniki odločili, ali bodo predsedniku odobrili še preostali denar ali ne.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je povedala, da Američani predsedniku Bushu nikakor ne bodo podpisali praznega čeka za nadaljevanje vojne in da bi mu tokratni zakon moral biti povšeči.

Bush in veto sta stara znanca
Predsednik Bush je enkrat že uporabil veto pri zakonu glede financiranja vojne v Iraku in Afganistanu, saj je odločno zavračal kakršno koli omembo umika ameriških sil iz Iraka. Vendar pa se v ZDA stopnjuje pritisk demokratov, pa tudi nekaterih republikancev, da morajo operacije v Iraku že obroditi nekatere sadove in da se morajo razmere izboljšati.

Predstavniški dom sprejel zakon o financiranju