Izrelska naselbina Ma'ale Adumim ima več kot 40.000 prebivalcev. Mednarodno kazensko sodišče naseljevanje prebivalcev države, ki vojaško zaseda določena ozemlja, na ta ozemlja označuje za vojni zločin. Foto: Reuters
Izrelska naselbina Ma'ale Adumim ima več kot 40.000 prebivalcev. Mednarodno kazensko sodišče naseljevanje prebivalcev države, ki vojaško zaseda določena ozemlja, na ta ozemlja označuje za vojni zločin. Foto: Reuters
Izraelska vojska
Izrael naselbine na zasedenem palestinskem ozemlju gradi na mestih, s katerih je lažje nadzorovanje Zahodnega brega. Izraelska vojska nadzira vse cestne povezave na zasedenih ozemljih. Foto: Reuters
Izraelska naselbina
Izrael pospešeno gradi naselbine na zasedenem ozemlju in veča število naseljencev, s čimer preprečuje nastanek palestinske države na tem ozemlju. Foto: EPA

Izraelska vlada je odobrila gradnjo 800 stanovanjskih enot na zasedenem ozemlju, pri čemer jih bodo okoli 140 zgradili v okupiranem in anektiranem Vzhodnem Jeruzalemu, 100 v naselbini Har Homa jugovzhodno od Jeruzalema, 560 pa v naselbini Maale Adumim. Domovi so sicer namenjeni izraelskim Judom.

Izraelske naselbine na palestinskem ozemlju so sicer nezakonite po mednarodnem pravu, naseljevanje lastnega prebivalstva na zasedenem ozemlju pa je po statutu Mednarodnega kazenskega sodišča vojni zločin. Naseljevanje naseljencev na zasedena ozemlja pa prepoveduje Ženevska konvencija.

Kritike zadnje izraelske odločitve prihajajo tako iz ZDA kot EU-ja in ZN-a. Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je izraelske načrte označil za "zadnji korak v, kot se zdi, sistematičnem procesu zasega zemlje, širitev naselbin in legalizacij zaselkov, ki v temeljih spodkopava možnosti rešitve v obliki dveh držav".

Kot poroča izraelski časnik Haaretz, je Izrael po pritisku sodišča odobril tudi gradnjo 600 stanovanjskih enot za Palestince v Vzhodnem Jeruzalemu. Napoved gradnje enot za Jude se tako povezuje s to odločitvijo. Odločitev gradnje za Palestince je v nedeljo že kritiziral minister za Jeruzalem Ze'ev Elkin, ki je dejal, da je treba gradnjo za Palestince uravnotežiti z gradnjo za Jude na istem območju. "Kdor koli, ki ga skrbi za judovsko večino v glavnem mestu Izraela, ne more zagovarjati gradnje zgolj za arabsko prebivalstvo," je dejal Elkin, ki je premierja Benjamina Netanjahuja pozval h gradnji za Jude v isti soseski.

Več kritik Izraela, več denarja za Izrael
Kljub kritikam na račun izraelske gradnje naselbin pa se Izraelu obeta precejšnje povečanje ameriške vojaške pomoči. Kot poroča New York Times, potekajo pogajanja med Izraelom in ZDA glede novega ameriškega paketa vojaške pomoči za Izrael. Gre za nov sporazum, ki bo določil, koliko vojaške pomoči bodo ZDA namenile za Izrael po letu 2018, ko se bo iztekel obstoječi dogovor.

Ni sicer potrjeno, koliko bo nov paket znašal, ljudje, povezani s pogajanji, pa omenjajo številko 40 milijard dolarjev. Sedanji paket vojaške pomoči za Izrael znaša 30 milijard dolarjev, nov paket pa naj bi bil tako največji ameriški paket pomoči za katero koli državo v zgodovini. Ameriški predsednik Barack Obama je že dal vedeti, da želi skleniti sporazum, preden čez nekaj mesecev zapusti Belo hišo, čimprejšnji dogovor pa si želi tudi izraelski premier, poroča New York Times.

Kritike ZN-a, EU-ja
Izraelske načrte je kritiziral tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki so ga izraelski načrti gradnje "globoko razočarali". Kot je dejal, načrti o gradnji naselbin "sprožajo legitimna vprašanja o dolgoročnih namenih Izraela, ob tem, da nekateri izraelski ministri vztrajno pozivajo k pripojitvi Zahodnega brega". Skrajno desni izraelski poslanci medtem napovedujejo vložitev predloga zakonodaje, ki bi omogočila pripojitev naselbine Maale Adumim k Izraelu. Maale Adumim ima sicer več kot 40.000 prebivalcev. Palestinci opozarjajo, da je namen širitve mesta Maale Adumim predvsem odrezati palestinski Vzhodni Jeruzalem od Zahodnega brega, tega pa razdeliti na dva dela in tako preprečiti nastanek povezane palestinske države.

Kritike prihajajo tudi iz EU-ja. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Maan news je predstavnik Unije dejal, da izraelska odločitev "ogroža možnost rešitve dveh držav in postavlja pod vprašaj izraelsko zavezo k izpogajanemu sporazumu s Palestinci".

"Kljub večkratnim pozivom mednarodne skupnosti Izrael nadaljuje politiko gradnje naselbin, kar je nezakonito po mednarodnem pravu. EU poziva Izrael, naj preneha to politiko in naj prekliče svojo zadnjo odločitev," sporoča EU. Izraelsko gradnjo naselbin je nedavno kritizirala tudi t. i. Bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZDA, EU, Rusija in ZN.

Že skoraj 600.000 izraelskih naseljencev
V več kot 100 izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki jih je Izrael zgradil po okupaciji palestinskih ozemelj leta 1967, živi skoraj 600.000 Izraelcev.