Bin Laden naj bi pripravljal še hujši teroristični napad na ZDA kot pred sedmimi leti. Foto: EPA
Bin Laden naj bi pripravljal še hujši teroristični napad na ZDA kot pred sedmimi leti. Foto: EPA
Barack Obama in George Bush
Obama meni, da je Busheva administracija zanemarila iskanje bin Ladna, potem ko jim ga ni uspelo ujeti. Foto: EPA

Teroristična mreža Al Kaida je začela "pozitivno fazo" in je pospešila urjenje teroristov po svetu za naslednji niz operacij proti Zahodu, je za arabski časopis Al Kuds Al Arabi, ki izhaja v Londonu, povedal neki vir blizu vodstva celice Al Kaide v Jemnu.

Priprave na napad na ZDA, katerega namen je spremeniti "politično in gospodarsko obličje" sveta, skrbno nadzoruje kar sam bin Laden, ki se po mnenju ameriških obveščevalnih služb skriva v odročnih predelih na meji med Afganistanom in Pakistanom.

Pred šestimi meseci naj bi vodja Al Kaide vsem celicam v arabskem svetu poslal navodila in jih ukazal, naj se ne zapletajo z oblastmi in naj zavrejo vsako prošnjo za pogovore. Že v prihodnjih dneh namerava teroristična mreža svetu namigniti o svojih namenih.

Obamovi predhodniki tudi na preizkušnji
Da vodja Al Kaide ne miruje in pripravlja nove napade, so v zadnjih tednih omenili tudi ameriški politiki. Pred nekaj dnevi je nekdanji svetovalec ameriškega predsednika za državno varnost Zbigniew Brzezinski dejal, da bi teroristi lahko postavili na preizkušnjo novoizvoljenega ameriškega predsednika kmalu po njegovi prisegi 20. januarja prihodnje leto.

Tudi novi ameriški podpredsednik Joe Biden je oktobra dejal, da ne bo minilo šest mesecev, ko bo svet "preizkusil" Obamo, kot se je to zgodilo Johnu Kennedyju. Da teroristi radi "preizkušajo" nove ameriške predsednike, dokazujeta zadnja dva vodilna moža ZDA. Bill Clinton je bil tako mesec dni po prisegi leta 1993 priča prvemu terorističnemu napadu na WTC v New Yorku, njegov naslednik George Bush pa je po prihodu v Belo hišo imel le nekaj več mesecev "miru" do 11. septembra 2001.

Sovražnik številka ena glavna tarča
Iskanje bin Ladna do zdaj ni obrodilo sadov in tudi sedem let po znamenitih Bushevih napovedih v stilu Divjega zahoda, da bodo najbolj iskanega človeka na svetu prijeli mrtvega ali živega, vse kaže, da mu Američani še niso prišli blizu, kaj šele, da bi ga dobili v roke.

V svoji predvolilni kampanji je Obama napovedal, da bo več pozornosti namenil nemirnemu Afganistanu, zdaj pa so njegovi svetovalci za državno varnost sporočili, da bo hkrati okrepil še vojaške in obveščevalne dejavnosti v lovu na bin Ladna. "To je naš sovražnik in mora biti naša glavna tarča," je Obamove načrte na kratko povzel eden izmed njegovih svetovalcev.

G. V.